U trendu

Uklonjen grafit mržnje prema Srbima u Karlovcu

U karlovačkoj četvrti Rakovac uklonjen je grafit kojim se pozivalo na ubijanje srpske dece, s nedvosmislenom aluzijom na porodicu Zec, javila je Hina.

Kako se navodi, zastrašujući grafit uklonjen je u poneđeljak nekoliko sati nakon što je reagovao predsednik karlovačkih Reformista Ivica Margarin i to javno zatražio od predsednika Veća iz HDZ Damira Mandića.

Margarin je upozorio da grafit na jednoj od zgrada u toj četvrti stoji već desetak dana, a u otvorenom pismu Mandiću, koji namerava da se kandiduje za gradonačelnika Karlovca, je poslao i fotografiju sa tekstom grafita u prilogu.

U pismu Margarin primećuje da se ovaj grafit nalazi samo stotinak metara od ulaza u kojem stanuje aktuelni gradonačelnik tog grada.

Mandarin istovremeno primećuje da bi gradonačelnik sigurno video ovu „gnusnu glupost nepismenog autora“ da je bar jednom prošetao kvartom.

https://twitter.com/HrMreza2/status/826074840733872128

„Vreme je pred lokalne izbore i u više navrata javno ste objavili da ste kandidat svoje stranke za gradonačelnika grada Karlovca. Delom pokažite da ne podržavate ovakve pozive na mržnju spram jednog dela stanovnika Hrvatske i grada Karlovca. Javno osudite one koji nanose sramotu gradu susreta, njegovom rukovodstvu i vama, a i meni“, napisao je Mandarin u pismu Mandiću, preneli su hrvatski mediji.

Mandić je izjavio da je odmah po prijemu pisma „reagovao prema nadležnim službama“ i gradskim komunalnim službama, te najavio da će se u svemu i zvanično oglasiti.

Mandić je u odgovoru Mandarinu grafit nazvao neprimerenim i zahvalio mu što je podstakao uklanjanje grafita koji sadrži ustaško „U“, s aluzijom na ubijanje srpske đece i, kako se navodi, „vatanje Zeca“.

Mandić je naveo da su za njega bilo kakvi izrazi mržnje neprihvatljivi ali i da njegovo uklanjanje neće rešiti puno dublji problem koji iza ovoga grafita leži.

„Osuđujem ovakav čin, ali ako svi zajedno ne osudimo ovakva promišljanja, ako ne odgajamo tolerantnu decu koja će prihvatiti različitosti i uvažavati ih, u konačnici ne uništavati tuđu imovinu, rešavat ćemo i dalje samo posledice, a ne samu srž problema“, rekao je Mandić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.