Ulcinj: Uprkos zabrani, liturgije će biti, ali ne zna se gde

PODGORICA – Crnogorska Uprava policije zabranila je Mitropoliji crnogorsko primorskoj današnju liturgiju povodom Ivanjdana u Crkvi Svetog Jovana u Svaču kod Vladimira, u blizini Ulcinja, a list “Vijesti” piše da će liturgija ipak biti održana, policija će biti na terenu, a dolazak mitropolita Amfilohija još nije izvestan.

Dnevnik nezvanično saznaje da će verski praznik biti obeležen, a u ulcinjskoj parohiji još ne znaju gde će to biti.

Navodi se da će liturgija, prema informacijama “Vijesti”, biti organizovana uprkos protivljenju lokalne zajednice i političara, koji smatraju da je reč o provokaciji Srpske pravoslavne crkve.

Policija je okupljanje unutar sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja, zabranila na zahtev lokalne vlasti, koja je pre nekoliko dana jednoglasno osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko primorske u drevnom gradu.

„Nema potrebe za dizanjem tenzija. Nikom se ne brane verska okupljanja samo gde se to može, to i država jemči. Uvereni smo da će skup proteći u najboljem redu“, kazao je „Vijestima“ sagovornik iz policije.

Paroh ulcinjski, protojerej Siniša Smiljić, kazao je ovom listu da je šokiran odlukama vlasti i policije.

Smiljić je potvrdio da je policija zabranila skup unutar objekta, ali nije odgovorio na pitanje da li će se i gde održati liturgija.

“Ne znamo još ništa, videćemo”, kazao je Smiljić.

Navodi se da je pojedinačno najjača albanska partija Forca pozvala juče na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namere SPC “da liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom”.

Podseća se da su lane u isto vreme, mještani Vladimira i okolnih sela sprečili mitropolita Amfilohija da sa sveštenstvom i vernicima pristupi unutrašnjosti crkve. Nakon početnih tenzija, liturgija je ipak održana ispred objekta.

Forca je ocenila da je namera SPC neprihvatljiva i iritirajuća za stanovnike Ana e Malita i Ulcinja.

“Zahvaljujući angažovanju Albanskog nacionalnog saveta, Skupštine Opštine Ulcinj, ulcinjskog muzeja i lokalne zajednice Ane e Malit, postavljeni su temelji pravne zaštite arheološkog nalazišta Svač i ulcinjskog Starog grada, ne nasedajući na provokacije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, navode iz Force.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.