U trendu

Umro Slavko Goldštajn, jedan od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca

Jedan od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca Slavko Goldštajn (Goldstein) umro je danas u Zagrebu u 90. godini, javili su hrvatski mediji.

Goldštajn je bio jedan od osnivača Hrvatske socijalno-liberalne stranke, kao i jedan od potpisnika zahteva za ostavku hrvatskog predsednika Franje Tudjmana 1993. godine.

Bio je osnivač i urednik nedeljnika „Vjesnik u srijedu“, urednik na Radio Zagrebu, filmski scenarista i izdavač. Vodio je Jevrejsku opÅ¡tinu Zagreb, a kasnije i jevrejsku versku zajednicu Bet Izrael.

Goldštajn je bio savetnik bivšeg premijera Zorana Milanovića iz Socijaldemokratske partije. Oštro se protivio relativizaciji ustaštva i korišćenju ustaških simbola i povika.

Objavio je niz knjiga o novijoj hrvatskoj istoriji, a za knjigu „1941. – godina koja se vraća“ dobio je 2007. godine nagradu Kiklop za publicističko delo godine.

Bio je urednik viÅ¡e od 150 knjiga i koscenarist za viÅ¡e filmova, medju kojima su „Signali nad gradom“ iz 1960. godine i „Akcija stadion“ iz 1977. godine.

Rodjen je 1928. godine u Sarajevu, a detinjstvo je proveo u Karlovcu gde mu je otac bio ugledni trgovac knjigama. Početkom Drugog svetskog rata ustaše su mu ubile oca, a on je s majkom i bratom pobegao i pridruşio se partizanima.

Posle rata jedno vreme je ÅŸiveo u Izraelu, ali se 50-tih godina vratio u Jugoslaviju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.