U trendu

Uoči glasanja o opozivu Plenković i dalje brani ministra finansija

 Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovo je danas, uoči glasanja o opozivu ministra finansija Zdravka Marića, odbacio sve optužbe protiv njega i ocenio „montruoznim“ tvrdnje da Vlada štiti kriminal u Agrokoru.

„Monstruozne optužbe da ja i ova Vlada štitimo kriminal u Agrokoru, ta vrsta manipulacija neće proći, jer su lažne“, rekao je premijer na početku sednice Vlade.

On je rekao da se u Saboru juče vodila rasprava o Mariću „na temelju pamfleta“ i da je ona pokazala da postoje stranke koje su spremne bez dokaza da ostave utisak da je Marić „nešto kriv“. Plenković je naglasio da neće dopustiti takvu vrstu diskvalifikacije ministra koji je u ovoj, ali i u prethodnoj vladi, pokazao da je stručan i koji je doprineo stabilnosti zemlje, rastu BDP, kao i ukupno pozitivnoj slici o hrvatskoj privedi.

Sabor Hrvatske danas treba da glasa o opozivu ministra finansija Zdravka Marića, a sednica Sabora počela je pauzom zbog konsultacija poslaničkih klubova o inicijativi Mosta za raspuštanje parlamenta ako se pokaže da Vlada nema većinu.

Hrvatsku potresa politička kriza i neizvesnost izazvana raspadom vladajuće koalicije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Mosta, pošto je premijer i lider HDZ Andrej Plenković prošle sedmice iznenada smenio trojicu ministara iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv tražila opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP).

U Saboru traju konsultacije, a i dalje se ne zna imaju li opozicija i Most većinu od 76 poslanika za rušenje Marića, čiji bi opoziv zadao ozbiljan udarac premijeru Plenkoviću i učinio izvesnijim vanredne parlamentrane izbore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.