U trendu

Ustavni sud uvažio Karamarkovu žalbu

ZAGREB – Ustavni sud u Hrvatskoj uvažio je žalbu nekadašnjeg potpredsednika vlade i lidera HDZ-a, Tomislava Karamarka, i poništio presudu Upravnog suda u Zagrebu i Visokog upravnog suda po odluci Komisije za sukob interesa, zbog koje je ovaj političar u julu 2016. podneo ostavke na tadašnje funkcije.

Kako prenose hrvatski mediji, odluka Ustavnog suda biće objavljena u petak, a Jutarnji, pozivajući se na nezvanična saznanja, piše da je za takvu odluku glasalo 10 od ukupno 13 sudija Ustavnog suda.

Ovaj zagrebački dnevnik navodi da deo sudija piše i izdvojena mišljenja koja će takođe biti objavljena u petak i ona su deo odluke Ustavnog suda.

Nezvanično, piše list, Ustavni sud nije ulazio u to je li odluka Komisije za sprečavanje sukoba interesa u slučaju Karamarko ustavnopravno valjana ili ne nego je samo konstatovao da su Upravni sud u Zagrebu kojem se Karamarko žalio na odluku Komisije, a zatim i drugostepeni Visoki upravni sud, koji je doneo pravosnažnu presudu, povredio njegovo ustavno pravo na pravično suđenje jer se nisu izjasnili o svim navodima Karamarkove žalbe.

Uvažavajući Karamarkovu ustavnu žalbu, Ustavni sud je od Upravnog suda zatražio da ponovno odlučuje o Karamarkovoj žalbi na odluku Komisije za utvrđivanje sukoba interesa.

Iako se ne zna hoće li Upravni sud u ponovljenom postupku promeniti svoje ranije stavove, Tomislav Karamarko odluku Ustavnog suda tumači kao svoju veliku pobedu.

Izjavio je da je to jedina normalna i pravična odluka i da nije bio u sukobu interesa već da je hteo da spasi Hrvatsku od finansijskog gubitka.

Komisija je, naime, jula 2016. konstatovala da je Tomislav Karamarko prećutkivanjem privatnih veza s lobistom mađarskog MOL-a Josipom Petrovićem kao i prećutkivanjem nekadašnjih poslovnih veza svoje supruge s Petrovićem povredio Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji državnom zvaničniku nalaže da u obavljanju dužnosti mora postupati odgovorno, savesno i nepristrano kako bi očuvao vlastitu verodostojnost i verodostojnost poverene mu dužnosti.

Komisija je tada konstatovala da je Karamarko zagovaranjem povlačenja Hrvatske iz arbitražnih sporova o INI bio u potencijalnom sukobu interesa.

Nakon toga, Karamarko je podneo ostavku na mesto potpredsednika tadašnje vlade u kabinetu Tihomira Oreškovića, a povukao se i sa mesta predsednika HDZ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.