U trendu

Užas u makedonskom porodilištu: Pijani anesteziolozi ubili majku i bebu!

U Osnovnom sudu u Velesu nastavljeno je suđenje protiv trojice lekara optuženih za smrt porodilje Maje Kadieve (32 ) iz Dojrana i njene bebe, koji su 22. oktobra 2015. godine preminuli u bolnici u Đevđeliji.

Makedonci već godinu dana pričaju o ovom slučaju koje je obišlo ceo svet.

Za smrt Maje i njene bebe, kojoj su roditelji već bili dali ime Ana, optuženi su anesteziolog Tomčo Vančev i ginekolozi Venci Čalkov i Dončo Moskov. Četvrti optuženi, anesteziolog Zoran Jovanovski je umro pre početka suđenja.

Šta se zapravo dogodilo?

Jedan od svedoka, pedijatar Ice Dojranlijev potvrdio je na sudu da su anesteziolozi bili pijani dok su se borili za život majke i bebe. Smrt Maje Kadieve nastala je usled prekida dovoda kiseonika i gušenja. Precizira se da su jezik i dušnik porodilje bili mehanički povređeni.

Patolozi su utvrdili da dete nije bilo mrtvorođenče, kako je pisalo u bolničkoj otpusnoj listi, već da je živelo desetak minuta, a umrlo je u majčinoj utrobi zbog nedostatka kiseonika i ulaska ugljen-dioksida u pluća bebe.

Muž pokojne porodilje, Mite Kadiev kaže da tokom trudnoće njegova supruga Maja nije imala nikakvih problema ni komplikacija, a kada je došla u bolnicu ginekolog mu je rekao da će porođaj sa carskim rezom biti gotov za sat vremena.

„Čuo sam ginekologa da telefonom razgovara sa direktorom bolnice i da mu kaže: ‘Dođite da vidite u kakvom vam je stanju personal’. Pre nego što se javio direktoru, meni je rekao da ne može da izvrši operaciju dok je anesteziolog u takvom stanju. Dva puta je probao da joj stavi tubus, ali nije uspeo. Poznato je, a i policajci su rekli da su ti anesteziolozi stalno pripiti. Zato je i kasnila operacija jedan sat“, priseća se Mite Kadiev a prenosi Telegraf.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.