U trendu

Vančić:Martovski i najnoviji zemljotres u HR nisu povezani

ZAGREB – Serija zemljotresa koja je pogodila Sisak i Petrinju nije uzrokovana martovskim potresom koji je pogodio Zagreb i okolinu, izjavila je šefica Seizmološke službe Ines Ivančić.

„Radi se o dva različita epicentralna područja i nemaju veze jedan s drugim, u smislu da je jedan uzrokovao drugi“, rekla je Ivančić.

Ona je, gostujući na Hrvatskom javnom servisu HRT-u, rekla da je seizmička aktivnost na hrvatskom području ove godine pojačana, a osnovni uzrok je, kaže, pomeranje afričke ploče prema evroazijskoj.

Zbog toga se, ističe, u Hrvatskoj zemljotresi događaju na rasednim pločama.

Na pitanje zašto se čini da se u poslednje vreme događaju jači potresi, Ivančić je rekla da to nije ništa neuobičajeno, te da se svakih nekoliko godina događa da je neko područje seizmički aktivno.

Jučerašnji potres dosta se osetio i u Zagrebu koji je pre devet meseci pogodio jak potres i naneo veliku materijalnu štetu.

„Srećom epicentar novog potresa bio je u nenaseljenom području, ali opet bilo je štete koje su bile intenziteta od VII stepeni EMS lestvice“, rekla je Ivančić.

Podsetila je da je u Zagrebu 1908. godine, kada se hrvatskom području dogodio potres magnitude 5.8 stepeni, bilo štete i da su se rušili dimnjaci.

„To nam govori koliko i ovaj potres može da napravi štete, ako je jak, a što je bliže to su i štete veće“, rekla je Ivančić i ukazala da je reč o seizmološki vrlo aktivnom području, gde su se potresi događali i u prošlosti.

„Sto godina u seizmološkom smislu ne znači puno“, navela je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.