U trendu

Varheji: Proširenje EU je geostrateška investicija u mir i stabilnost

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas da je proširenje Evropske unije geostrateška investicija u mir i stabilnost.

„Politika proširenja je geostrateška investicija u mir, stabilnost, bezbednost i ekonomski rast na našem evropskom kontinentu“, rekao je Varheji.

Predstavljajući Paket proširenja za 2021. godinu, koji uključuje godišnje izveštaje Evropske komisije o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU, Varheji je kazao da je proces evrointegracija „zasnovan na zaslugama“, prenela je Evropska komisija.

„To je proces zasnovan na zaslugama, koji pošteno procenjujemo na osnovu činjenica i za koji postoji jasna mapa puta za ubrzanje i produbljivanje reformi kod naših partnera. Ovo je u skladu sa našom revidiranom metodologijom proširenja, kojom se povećava kredibilitet procesa“, naveo je Varheji.

On je rekao i da EU stoji uz Zapadni Balkan i Tursku i sa značajnom finansijskom podrškom kroz novi Instrument pretpristupne pomoći (IPA III).

„IPA III je i glavni izvor finansiranja za ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, vredan gotovo 30 milijardi evra, čiji je cilj da podstakne ekonomski razvoj regiona i njegovo približavanje EU, kao i dugoročni oporavak posle pandemije“, dodao je Varheji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar