U trendu

Veber: Šmit sigurno neće ići na noge Dodiku

SARAJEVO – Politički analitičar i saradnik Veća za politiku demokratizacije u Berlinu izjavio je danas da je nemački diplomata Kristijan Šmit u BiH došao u periodu uzavrele političke klime, koju je dodatno otežala odluka njegovog prethodnika Valentina Incka i nametanje zakona o zabrani negiranja genocida.

U intervjuu za sarajevsku N1 tv, Veber je komentarisao jučerasnji sastanak kancelarke Angele Merkel sa Šmitom i Inckom i naveo da je to bio „poprilično protokolaran“ susret bez nekih konkretnih tema, ali je potvrdio, kaže, da je imenovanje novog visokog predstavnika „bila lična inicijativa nemačke kancelarke“.

„Dakle, dolazi sa najvišeg vrha nemačke vlade, a sa ciljem da se OHR snažnije angažuje i bude ‘oživljen'“, naveo je Veber.

Na pitanje koliko Šmitovo delovanje može da „koči činjeica da usija i Kina nisu bile za njegovo imenovanje, odnosno da ga ne priznaju“, Veber kaže:

“Odmah je jasno da Šmit ima jaču podršku u odnosu na njegovog prethodnika. Zapad se po prvi put nakon 15 godina slaže oko uloge i jačanja OHR-a i to je veoma važna stvar. Na drugoj strani, odbijanje podrške od Rusije je neka disidentska uloga i to nije ništa novo“.

Vidimo, naveo je Veber, da već 15 godina unazada Rusija pruža podršku „ne srpskom narodu i Republici Srpskoj, već lično Miloradu Dodiku čije delovanje često nije bilo u skladu sa Dejtonskim sporazumom i koji osporava OHR što nije u skladu sa međunarodnim pravom“.

On kaže da to nije ništa novo i da je Rusija, prema njegovim rečima, imala više „simbolično delovanje u PIC-u“.

„To što je i Kina uz Rusiju ne košta je ništa jer nije član PIC-a i ne verujem da će sve to imati efekat na delovanje Šmita“, kaže Veber.

On kaže da ne veruje da će se u ovoj godini u BiH dešavati nešto više u odnosu na reforme, ali zato veruje da će u ovom periodu Šmit raditi najviše na tome da se iskristališu neke političke strategije Evropske unije prema BiH.

Na pitanje da li će Šmit posegnuti za nekim ovlašćenjima i delovati “agresivnije” po pitanju trenutne krize, Veber je konstatovao „da za tim, u jednu ruku, nema potrebe“.

“Naredna godina je svakako izborna i tu će se mnogo stvari rešiti…“, kaže Veber, koji veruje da će Šmitov fokus biti na onome što njegov prethodnik nije uradio.

S obzirom na to da je Dodik ranije rekao da će se sastati sa Šmitom, ali ne kao sa visokim predstavnikom već bivšim nemačkim ministrom, Veber je mišljenja da se Šmit neće sastati sa Dodikom pod takvim uslovima.

“Time bi Šmit praktično sam sebi ugrozio autoritet koji tek treba graditi. S druge strane, vidim da ova eskalacija situacije pod vođstvom Milorada Dodika u RS pokazuje da je on već malo zalutao s obzirom na to da nema podršku Aleksandra Vučića, predsjednika Srbija jer njegov interes nije podizanje tenzija prema Nemačkoj“, kazao je Veber i dodao da je sve to već dovedeno u pitanje.

Ističe da će rešenje doći naredne izborne godine kada će se videti hoće li se, kako kaže, Dodik vraćati ikako u institucije BiH.

„Šmit neće sigurno ići na noge Dodiku”, kaže Veber.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.