U trendu

Veće za nacionalnu bezbedost Crne Gore zabrinuto zbog tenzija uoči ustoličenja mitropolita SPC

 Veće za nacionalnu bezbednost izrazilo je zabrinutost zbog stanja bezbednosti u Crnoj Gori uoči najavljenog ustoličenja  mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju.

Kako se navodi u saopštenju, izdate su smernice organima obaveštajno-bezbednosnog sektora Crne Gore da pojačaju koordinaciju u cilju očuvanja ustavnog poretka i zaštite Ustavom predvidjenih prava i sloboda.

Veće za nacionalnu bezbednost apeluje na sve društveno-političke aktere, predstavnike medija, kao i sve gradjane, da daju doprinos smirivanju tenzija i očuvanju mira i sigurnosti.

Ujedinjene nacije i Evropska unija izrazile su zabrinutost zbog „rastućih tenzija i retorike podela“ uoči ustoličenja mitropolita Joanikija.

U Crnoj Gori su izuzetno podignute tenzije zbog najavljenog ustoličenja kome se oštro protive crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicione parlamentarne partije, koje i najavljuju protest gradjana. Prisustvo na protestu zbog ustoličenja na Cetinju najavio je i predsednik Crne Gore Milo Djukanović a očekuje se da se na Cetinju okupi veliki broj gradjana.

Načelnik Centra za bezbednost (CB) Dalibor Šaban izjavio je da se bezbednost u gradu prati iz minuta u minut i da su „tenzije i zapaljiva verbalna retorika sve prisutnije“ uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija.

Bolnica na Cetinju je, kako je saopšteno, naložila da se svi pacijenti kojima stanje to dozvoljava otpuste iz bolnice i da se ne primaju novi, osim hitnih slučajeva.

Agencija Beta saznaje i da su pojedini Cetinjani odlučili da žene i decu prebace za vikend u neki od drugih gradova u Crnoj Gori iz straha za njihovu bezbednost.

Premijer Zdravko Krivokapić je kazao ranije da neće prisustvovati ustoličenju mitropolita Joanikija (Mićovića) na Cetinju, rekavši da je moguća zabrana tog dogadjaja krajnja mera ukoliko rizici budu predstavljali opasnost po gradjane.

Ustoličenje mitropolita Joanikija najavljeno je uz prisustvo drugih arhijereja SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je prethodno odustala od dovodjenja vernika na Cetinje u vreme ustoličenja, ali veliku svečanost pravi u Podgorici 4. septembra u Hramu Hristovog vaskrsenja. Najavljeno je prisustvo na hiljade vernika, bogat kulturno zabavni program, a pripreme uveliko teku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.