U trendu

Večeras svečano otvaranje Pelješkog mosta koji povezuje jug Hrvatske s ostatkom zemlje (FOTO)

U prisustvu hrvatskog državnog vrha večeras će biti otvoren 2, 4 kilometra dug Pelješki most koji će saobraćajno povezati poluostrvo Pelješac i jug Hrvatske s ostatkom zemlje, zaobilazeći tako Bosnu i Hercegovinu (BiH).

Most je gradjen sredstvima EU, a gradio ga je kineski konzorcijum.

Tokom celog dana s obe strane mosta održava se svečani program, a zvanično svečano otvaranje mosta previdjeno je u 20.15 na odmorištu Komarna.

Uz govore najviših državnih zvaničnika, premijera Andreja Plenkovića i predsednika Zorana Milanovića, na svečanosti će, medju ostalim, govoriti potpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica, dok će se video porukom obratiti kineski premijer Li Kećijang budući da je most gradio kineski konzorcijum.

„Ovo je most povezivanja, susretanja, a za nas posebno važan i u smislu Šengena, jer je ovaj deo Hrvatske sada integrisan u našu teritoriju“, rekao je Plenković danas u Dubrovniku.
On je istakao da „most nije luksuz, već nužnost“.

Premijer je pre nekoliko dana na sednici vlade istakao da je reč o „suverenističkom potezu spajanja hrvatske teritorije“. On je naveo da je projekt izgradnje mosta dugog 2,4 kilometra sa pristupnim putevima vredan 525 miliona evra, od čega je 357 miliona evra nepovratnih sredstava iz fondova Evropske unije.

Redovan saobraćaj Pelješkim mostom krenuće u ponoć, a gradjani su već od jutra mogli prošetati mostom, čija je gradnja počela još 2007, ali je pet godina kasnije zaustavljena zbog budžetskih ograničenja.

Evropska unija je odobrila 2017, četiri godine pošto je Hrvatska postala članica, bespovratno 357 miliona evra, što je 85 odsto troškova. Reč je o najvećem infranstrukturnom projektu finansiranom iz sredstava EU, na kojem je radilo više hrvatskih vlada.

Na konkursu za izgradnju mosta 2018. pobedio je kineski konzorcijum „China Road and Bridge Corporation“.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović ocenio je na Tviteru da je Pelješki most „ogroman uspeh“ i da pokazuje da „ima koristi od EU i da članstvo ne znači prekid saradnje s drugima (Kinom)“.

Most između mesta Komarna na kopnenoj strani i mesta Brijest na poluostvru Pelješcu spaja Pelješac sa kopnom i krajnji jug s ostatkom države. Prelazi preko morskog tesnaca širine 2.140 metara, a vlada je odlučila da ga nazove „Pelješki most“.

Dosad su putnici koji su putovali prema krajnjem jugu zemlje morali da prolaze kroz BiH, preko graničnog prelaza kod Neuma.

Most je ekonomski posebno važan za jug zemlje, odnosno Dubrovačko-neretvansku županiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar