U trendu

Ovako nije bilo ni u SFRJ: Pogledajte gužve na hrvatskoj i slovenačkoj granici (video)

Zbog uvođenja sistemskih kontrola granica, na osnovu Uredbe EU u zoni Šengena, na svim graničnim prelazima u Hrvatskoj i Sloveniji zabeležene su ogromne gužve, pa se putnici pozivaju na strpljenje i razumevanje.

Na Bregani se, kako prenosi portal Index.hr, čeka preko tri sata….

Vozačima se savetuje da pre polaska na put provere svoja dokumenta i stanje u saobraćaju na graničnim prelazima, izbegnu putovanje tokom vikenda kada će zbog pojačanog saobraćaja i gužve biti veće, da budu strpljivi i slede uputstva granične policije“, saopštile su nadležne službe u Hrvatskoj.

Putnici su veoma nezadovoljni, a Klaus Nojs iz Vajzburga u Bavarskoj, vlasnik autobusa, koji već 40 godina dovodi nemačke turiste na hrvatski deo Jadrana, je ovu situaciju uporedio sa onom iz bivše Jugoslavije.

„Ovako je bilo u Jugoslaviji prije 35 godina! Ovo je i gore od stare Jugoslavije! Ovo je čista glupost, ako mene pitate. Čekamo ovde već sat vremena, i to bez ikakvog razumnog razloga. Pa zar i mi i vi nismo zajedno u Evropskoj uniji“, kazao je on je Dojče vele.

Obilazimo gužve na granicama

Gepostet von Index Vijesti am Freitag, 7. April 2017

Jedan veoma razočarani Riječanin je podsetio da je dosad granicu prelazio tako što bi mu, kaže, policajci samo mahnuli, bez ikakvog pregleda dokumenata.“

Slovenac Bojan Gale iz Izole, kome je zbog zastoja na granici propalo jedrenje u Opatiji, uveren je pak da će nova pravila na granici uništiti hrvatski turizam.

Hrvatska u Briselu nije uspela da se izbori da se sistemske kontrole sprovode samo na njenim, istočnim granicama.

Iako članica EU od jula 2013. godine, Hrvatska još nije deo šengenskog prostora – niti će u skorije vreme to postati – tako da su se strože kontrole vratile na postojeću šengensku granicu, a to je hrvatska granica sa Slovenijom.

Slovenacka policija pritom insistira na striktnom sprovođenju Uredbe i ne pomišlja na izuzetke, koji su inače predviđene u slučajevima kada dođe do velikih zastoja.

Kako je za DW objasnio Gorazd Žnidarič, zapovednik slovenačke granične policije na prelazu Starod/Pasjak, slovenačka strana predviđa delomično odustajanje od stroge kontrole putnika isključivo u slučaju najvećih gužvi, kakve se, na primer, očekuju sledećeg vikenda, uoči Uskrsa.

I u tim slučajevima, međutim, odustajanje od detaljne provere odnosiće se samo one putnike koji napuštaju Sloveniju, a ne i na one koji u nju ulaze.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je u Konavlima da je policija izvestila premijera Andreja Plenkovića o problemima na granicama zbog strožeg nadzora i sugerisali smu da ova odluka opterećuje granicu i pogranična područja, te da bi odgovorni u EU trebalo to da promene.

““Ovo je nametnuta obaveza od Evropskog parlamenta i moramo to sprovoditi. Ali izuzetno su zabrinjavajuća izveštaji sa granice. Policija je već reagovala, izvestila preemijera koji već radi po tom pitanju. Pokušavamo ovo da iskomunicirati s onima koji su doneli ovakve odluke da bi se promenilo stanje““, rekao je Orepić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.