Veterani ZGB traže zabranu nastupa pevaca iz Srbije

ZAGREB – Zagrebačka zajednica udruženja hrvatskih veterana (HVIDRA) na čelu sa predsednikom Antonom Tandarom, pozivaju na bojkot manifestacije Rujanfest zbog nastupa srpskih pevača i traže zabranu nastupa onih koji su, kako kažu, za vreme „velikosrpske agresije“ pevali četničke pesme i iskazivali podršku „velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku“.

Zagrebački veterani su, piše hrvatski portal Novosti, osudili postupak organizatora Rujanfesta, na kojem su zakazani nastupi i nekih izvođača iz Srbije, među kojima su Bajaga, Miroslav Ilić, Seka Aleksić, Željko Joksimović, Željko Samardžić i Slobodan Veljković – Coby.

Prema saopštenju HVIDRE, osim izbora pevača smeta im i ovogodišnji slogan Rujanfesta.

„U glavnom gradu Lijepe naše, za čiji smo se suverenitet borili, organizatori, nekad kulturne glazbene manifestacije, odlučili su da ugoste srpske folk pevače pod sloganom Pomakni svoje granice zabave:, navodi se u saopštenju, preneo je hrvatski portal Novosti.

Najveći im je problem, navodi se, reč „granica“ jer ih podseća na devedesete „kada su dali svoju mladost, zdravlje i živote kako bi sačuvali granice svoje zemlje“, pa dalje u obraćanju nastavljaju polemiku o istom pojmu.

„Danas, dva desetleta kasnije, u našoj metropoli organizatori pravdaju svoj gnusan izbor izvođača pod istim sloganom, pokušavajući pritom da pomere naše kulturološke granice. Pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže u bojkotu pevača koji nisu s našeg podneblja, te takvim primerom izraze svoje nezadovoljstvo, kako bi organizator ubuduće uzeo u obzir naše stavove i na našem Rujanfestu pozvao muzičare u okviru naših kulturnih, teritorijalnih i ideoloških granica“, pišu zagrebački veterani.

Na kraju su, navodi se, pozvali i sve merodavne institucije da, kako kažu, rade svoj posao i „zabrane nastup pevačima koji su za vreme velikosrpske agresije pevali četničke pesme i iskazivali podršku velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.