U trendu

Via Dinarica sve bolja: Zadovoljni i planinari i domaćini

SARAJEVO – Via Dinarica je projekat koji realizuje Veće za regonalnu saradnju (RČ), uz podršku Evropske unije, a reč je o turističkom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana s ciljem povećanja broja turista i profita.

Turizam je razvojna šansa za ekonomije svih zemalja regiona, a projekat Via Dinarica podrazumeva razvijanje rute Ilirikum trail, koja se bazira na arheološkim nalazištima iz rimskog perioda.

Počinje u Hercegovini, prolazi kroz Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju, završava u Srbiji, gde se spaja sa evropskom rutom Put rimskih imperatora.

„Sredstva koja smo dobili omogućila su nam da otklonimo nedostatke i uradimo osam novih deonica staze Via Dinarica koje sada Kosovo* bolje povezuju sa Albanijom i Crnom Gorom i pružaju bolji doživljaj planinarima,“ kaže Gramen Taraku iz Fonda za razvoj zajednica (CDF), jednog od korisnika programa dodele grantova.

Novih 50 kilomtara staze nadovezuju se na nekih 65 kilometara Via Dinarice na Kosovu*, 115 km u Albaniji i 315 km u Crnoj Gori i čine mrežu koja planinarima omogućava da istraže različite delove Prokletija, ispričao je Taraku.

Fetije (46) i njen suprug Mustafa (58) vlasnici su prenoćišta na planinarskoj stazi Via Dinarica, a Jozef (29) je programer iz Nemačke, koji je tokom dve sedmice u septembru prošao kružnu planiarsku turu po Dinarskim Alpima, od sela Tet u Albaniji, preko Plava u Crnoj Gori nazad do Teta preko Alagine Reke na Kosovu*.

Jozef i njegovih šest prijatelja prva su generacija planinara koji koriste novouređene, markirane i GPS lokatorima označene deonice staze Via Dinarica na Kosovu*, koje su oživele u junu ove godine.

Za Jozefa je ovo putovanje i planiranje prva poseta Zapadnom Balkanu. „Ljude sa Balkana sam prvi put sreo na fakultetu i uvek sam želeo da posetim ovaj region, jer je delovao pomalo misteriozno,“ kaže Jozef.

Prema njegovim rečima, Via Dinarica je nadmašila očekivanja.

„Ovde imate netaknutu prirodu i celo ovo mesto nije uopšte pretrpano turistima kao što su Alpi. Balkan je zadivljujući. Dok prolazimo kroz mala sela srećemo ljude kao što su Fetije i Mustafa i jedemo autentičnu hranu. Upravo je jutros Mustafa pomuzao krave i kući donio 25 litara mleka i sada ćemo jesti pitu od sira koju je on proizveo. Neverovatno!“, priča Jozef.

Fetije i Mustafa nisu uvek radili u sektoru turizma. Ona je bila domaćica, a on građevinski radnik, koji sada tečno govori nemački zahvaljujući radu u Švajcarskoj. Živeli su u Peći, podno planine Rugova.

Pre nekih 12 godina Mustafa je odlučio da se vrati na planinu i oživi porodično imanje. Posavetovani, počeli su da prodaju flije, tradicionalnu albansku pitu, retkim planinarima koji bi ponekad tuda prolazili i upravo je tu rođena ideja prenoćišta.

„U početku nismo imali dodatne krevete, samo madrace i mogli smo da primamo najviše četiri gosta. Kako je, međutim, sve više posetilaca počelo da planinari Via Dinaricom i mi smo počeli da povećavamo naše kapacitete,“ kaže Fetije.

Sa uređenjem novih ruta i većom promocijom, Fetije očekuje i veći broj posetilaca

Otuda i planovi za budućnost koji odrazumeva veći broj kreveta i još ljudi koji će raditi sa njima.

Nazmi Hasanramaj, vodič koji planinare često vodi preko Alagine Reke takođe ima potrebu za većim brojem radnika, u njegovom slučaju vodiča.

„Tokom sezone nam nedostaje vodiča. Sa ovim poslom sam počeo 2005. godine. Posao je polako rastao i razvijao se, ali sada nam, s vremena na vreme, nedostaje kvalifikovanih vodiča“, kaže Nazimi.

Upravo ce u tome Vece za regionalnu saradnju, uz podršku Evropske unije, nastaviti da bude aktivno i raditi na poboljšanju infrastrukture i promociji Via Dinarice u celoj njenoj dužini na Zapadnom Balkanu, poručuju iz RČ.

Veće pomaže da se uspostavi regionalna upravljacka struktura Via Dinarice, a pomoci ce, kažu, i sa obukom vodica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.