U trendu

Vigemark: Nastaviti pregovore o formiranju vlasti u BiH

SARAJEVO – Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas da je najvažnije da se nastave napori ka formiranju vlasti.

On je to rekao komentarišući jučerašni sastanak na kome članovi Predsedništva BiH nisu uspeli da se dogovore oko formiranja vlasti, prenosi sarajevska N1 televizija.

„Ono što je najvažnije je da se nastave napori ka formiranju vlasti, da se nastavi proces formiranja novog Saveta (ministara) i mandatara, bilo da se radi o gospodinu Tegeltiji ili nekom drugom. To je prioritet broj jedan koji je EU postavila na samom početku. Komesar Johanes Han je bio vrlo jasan tokom svog boravka ovde u martu. Ne vjerujemo u preduslove za formiranje vlasti“, rekao je Vigemark.

On je dodao da EU razume da postoji niz pitanja koja treba da budu razjašnjena, ali da nepostojanje vlade parališe, što je veliki problem.

Prema njegovim rečima, ne postoji alternativa za Sporazum.

„Verujemo da je taj sporazum lidera dobra osnova za koalicionu vladu i ne čini se da postoji alternativa. Zemlje članice, dakle ne samo Komesar Han, podvukle su nekoliko puta da zemlja treba da uspostavi vlast jer bez vlasti nema ni EU integracija ali ni NATO integracija. Mislimo da se pitanje NATO preuveličava, podnošenje Godišnjeg nacionalnog plana je tehnička stvar“, zaključio je on.

Kako je rekao, ako Srbija može da održava odnose sa NATO, onda to može i BiH.

„Ohrabrujemo političke lidere da odustanu od retorike i postignu sporazum, njihov je posao da postignu kompromis. To su učinili 5. avgusta, a to isto bi trebali da učine 5. septembra ili bilo kad“, rekao je Vigemark.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.