U trendu

Vizental protestuje protiv poništenja presude domobranu

LJUBLJANA – Centar Simon Vizental oštro je protestovao protiv odluke slovenačkog Vrhovnog suda da iz proceduralnih razloga poništi presudu kojom je domobranski general Leon Rupnik 1946. godine osuđen na smrt i pogubljen.

„Odluka o poništenju presude čoveku koji je ‘aktivno učestvovao u zločinima holokausta’ je sramna i predstavlja iskrivljavanje istorije i veliku uvredu Rupnikovim žrtvama“, rekao je Efraim Zurof, direktor za istočnoevropska pitanja Centra Simon Vizental, u pismu slovenačkoj ambasadorki u Izraelu Andreji Purkart Martinez.

On je ambasadorku zamolio da protest odmah prenese nadležnim slovenačkim organima kako bi mogle da budu donete mere za uklanjanje ogromne štete koju je prouzrokovola „nepravedna odluka Vrhovog suda“, prenosi Hina.

Slovenački Vrhovni sud poništio je prošle nedelje iz proceduralnih razloga presudu iz 1946, kojom su komunističke vlasti osudile na smrt i streljale domobranskog generala Leona Rupnika zbog izdaje i saradnje sa okupatorom, na osnovu zahteva koji je navodno podneo njegov unuk.

Sud je utvrdio da je u postupku bilo više pravnih grešaka i da se nije odvijao po tada važećim pravilima i standardima.

Slovenački pravnici naveli su da „ni u kom slučaju nije reč o pokušaju Rupnikove posmrtne rehabilitacije, s obzirom na to da je on i danas u Sloveniji simbol saradnje sa nemačkim i italijanskim okupacionim vlastima toekom Drugog svetskog rata“.

Ukidanjem presude Vrhovni sud formalno je predmet presude Rupniku vratio okružnom sudu u Ljubljani, ali novog suđenja neće biti jer se ne ne može suditi preminulim osobama.

To se je dogodilo i nakon poništenja presude Grigoriju Rožmanu, ljubljanskom biskupu u vreme Drugog svetskog rata, koji je zbog navodne saradnje s okupacionim vlastima bio osuđen u odsutstvu, a umro je kasnije u egzilu u SAD.

Pre desetak godina sud je poništi njegovu presudu, ali do odluke o novom suđenju nije došlo jer je Rožman u to vreme već bio mrtav.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar