Vlada Crne Gore neće do kraja godine predložiti budžet za 2021, opozicija: odluka nezakonita

Vlada Crne Gore donela je danas odluku da neće predložiti budžet za 2021. godinu do kraja ove godine, već će preći na privremeno finansiranje.

Kako je najavljeno, budžet za narednu godinu biće donet do marta.

Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti omogućava Vladi pravo na privremeno finansiranje. Tim članom je omogućeno da svaka potrošačka jedinica dobija na mesečnom nivou istu sumu novca koju je imala u prethodnoj godini. Vlada je, medjutim, na osnovu Uredbe smanjila broj ministarstava zbog čega deo opozicije smatra da je odluka o privremenom finansiranju nezakonita.

„Zbog brojnih nepravilnosti i malverzacija nismo hteli da pravimo budžet radi budžeta“, kazao je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić na konferenciji za medije.

On je dodao da se na tu odluku nisu odlučili iz političkih razloga i najavio da će redovno isplaćivati plate i penzije.

Vlada se nedavno na medjunarodnom tržištu emitovanja državnih obveznica zadužila za 750 miliona evra.

Odluku Vlade kritikovao je Lider Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević, koji je bio na listi koju je predvodio Krivokapić, i koji je saopštio je da je jedino opravdano političko rešenje ostavka premijera. 

Prema njegovim rečima, Krivokapić nije sposoban da vodi Vladu, jer se radi o „nesposobnoj vladi kontinuiteta“.

Bivši ministar prosvete Damir Šehović ocenio je da je odluka Vlade nezakonita i da je odluku o privremenom finansiranju moguće primeniti samo na one potrošačke jedinice koje su prepoznate Zakonom o budžetu.

„Na nove, utvrdjene Uredbom, ne može da se primeni. Osim nekom opet nezakonitom alhemijom“, naveo je na Tviteru Šehović.

Ostale fotografije uz tekst

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.