U trendu

Voker: Vlade SAD i CG o sprečvanju curenja infrmacija iz ANB

PODGORICA – Prošlonedeljno parlamentarno saslušanje potpredsednika vlade Dritana Abazovića pretvorilo se u skandal međunarodnih razmera, jer je vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbednost u materijalima dostavljenim poslanicima Odbora za bezbednost otkrio imena, funkcije i delokrug rada domaćih operativaca ANB-a, piše podgoričke Pobjeda.

Time su, navdi se, prekršeni zakon i protokoli NATO, pošto je razotkriven identitet agenata CIA koji su boravili u Crnoj Gori.

Američki diplomata i bivši ambasador pri NATO Kurt Voker u izjavi za podgorički dnevnik tvrdi da vlade SAD i Crne Gore sada vode bliske konsultacije o načinu rešavanja ozbiljne situacije sa curenjem tajnih podataka iz Agencije za nacionalnu bezbednost.

Voker kaže da je klučno da crnogorske vlasti ubuduće rade na zaštiti tajnih podataka ili aktivnosti koje im dele crnogorski NATO saveznici.

Ako ovakva vrsta informacija nije zaštićena, prema njegovim rečima, najviše će stradati crnogorski građani.

„Objavljivanje tajnih podataka je vrlo ozbiljno i zabrinjavajuće. Ključno je da crnogorske vlasti ubuduće rade na zaštiti tajnih podataka ili aktivnosti koje im dele crnogorski NATO saveznici. Ako ovakva vrsta informacija nije zaštićena, najviše će stradati crnogorski građani“, naveo je Voker.

Prema informacijama Pobjede, u jednoj službenoj zabelešci sa sastanka u Agenciji za nacionalnu bezbednost precizno su navedena imena crnogorskih operativaca koji su sarađivali sa zapadnim kolegama iz CIA u više operacija.

Osim navođenja imena, Vukšić je u informaciji dostavio i detaljne opise rada agenata ANB-a, kao i linije rada u različitim operacijama.

Podsećaju da je Voker u jednoj od ranijih izjava Pobjedi naglasio da biografije pojedinih imenovanih u sektoru bezbednosti kao i neke od ranih izjava i ranih postupaka nove vlade Crne Gore počinju da izazivaju zabrinutost.

„Ostaje da se vidi kako će ova vlada biti percipirana u SAD-u. Sjedinjene Američke Države, kao i EU i NATO – sudiće crnogorskoj vladi po njenim postupcima, a ne samo po imenovanjima osoblja. Zapadu je važno da poštuje volju crnogorskog naroda koji je izabrao koaliciju na vlasti. Međutim, ukoliko bilo koja crnogorska vlada ne uspe da zaštiti NATO ili druge osetljive informacije ili ih prenese ne-saveznicima ili Rusiji, doći će do brze reakcije da se zaustavi protok informacija i podrška službama bezbjednosti“, kazao je, izeđu ostalog, ranije Voker.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.