U trendu

Vrhovni sud potvrdio presudu Mamiću od 6,5 godina zatvora

ZAGREB – Hrvatski Vrhovni sud potvrdio je danas presudu osječkog Županijskog suda kojom je odbegli predsednik Dinama iz Zagreba Zdravko Mamić osuđen na šest i po godina zatvora zbog nelegalnog prisvajanja novca iz tog fudbaskog kluba.

Vrhovni sud je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu zatvora sa četiri godine i 11 meseci na četiri godine i osam meseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru sa četiri godine i dva meseca na tri godine i dva meseca, saopšteno je iz tog suda.

Najviše hrvatsko sudsko telo ukinulo je presudu u delu koji se odnosi na optužbu da je Zoran Mamić podsticao Pernara na zlouporabu, a u tom delu je naloženo ponovljeno suđenje, prenela je Hina.

Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena prvostepena presuda kojom je osuđen na tri godine zatvora.

Vrhovni sud je potvrdio presudu prema kojoj su optuženi izvlačenjem novca od transfera igrača, utajom poreza i drugim nezakonitostima oštetili zagrebački klub za oko 116 miliona kuna (15,3 miliona evra).

Vrhovni sud je odbio optužbu tužilaštva koja se odnosi na oduzimanje tri nekretnine upisanog vlasništva supruge Zdravka Mamića objasnivši da se imovina stečena krivičnim delom može oduzeti samo ako je stečena nakon 21. septembra 2009. godine.

Sud je dodao da je u preostalom delu potvrđena prvostepena presuda kojom se od Pernara oduzima imovinska korist od dva miliona kuna, od Zdravka Mamića 52 miliona kuna, a od Vrbanovića 25 miliona kuna.

Zdravko Mamić, koji je uoči izricanja prve presude na osječkom Županijskom sudu pobegao pred hrvatskim pravosuđem, zajedno sa drugim optuženima od početka odbacuje optužbe o organizovanom izvlačenju novca iz zagrebačkog kluba, dok za prvostepenu presudu tvrdi da je nezakonita, dodaje Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.