najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vrhovni sud ukinuo presudu Glavašu i naložio novo sudjenje

Vrhovni sud Hrvatske poništio je prvostepenu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Branimir Glavaš osudjen na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991, objavio je danas taj sud.

U obrazloženju presude objavljene na internet stranicama Vrhovnog suda navodi se da se prihvataju žalbe Glavaša i drugih osudjenih u tom slučaju, pa se prvostepena presuda u celosti ukida i predmet upućuje Županijskom sudu u Zagrebu na novo sudjenje.

Presuda je ukinuta zbog bitnih povreda krivičnog postupka, medju ostalih i zbog tvrdnje zagrebačkog suda da Hrvatska u vreme kada su zločini počinjeni nije bila u medjunarodnom oružanom sukobu.

Do novog postupka došlo je pošto je Ustavni sud početkom prošle godine ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš bio osudjen na osam godina zatvora i slučaj vratio na novo odlučivanje. Protiv njega je ostala na snazi prvostepena presuda od deset godina zatvora na koliko je osudjen zbog ratnih zločina u slučajevima poznatijim kao „Garaža“ i „Selotejp“.

Vrhovni sud je o toj presudi odlučivao na trodnevnoj sednici početkom juna.

Do prošlogodišnje odluke Ustavnog suda, Glavaš je više od pet godina proveo u zatvoru u Mostaru u BiH, gde je završio pošto je uoči izricanja prvostepene presude u Hrvatskoj pobegao u susednu državu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

Branimir Glavaš je prvostepeno osudjen za ubistva više srpskih civila, od kojih su neki bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta. Neke od žrtava su u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, na čijem čelu je bio Glavaš, bile prisiljene da piju kiselinu iz akumulatora.

Ustavni sud je u obrazloženju odluke o ukidanju pravosnažne presude Glavašu, medju ostalim, naveo da je Vrhovni sud pogrešio kad je na zločine počinjene nakon medjunarodnog priznanja Hrvatske primenjivao odredbe Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemedjunarodnih oružanih sukoba.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike