U trendu

Vučić: Odnosi Srbije i Hrvatske kičma odnosa u Jugoistočnoj Evropi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas za regionalnu televiziju N1 da su odnosi Hrvatske i Srbije „kičma odnosa u Jugoistočnoj Evropi“ i da napreduju.

Na konstataciju novinara da se čini da je Vučić našao zajednički jezik s predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, Vučić je rekao da su odnosi Srbije i Hrvatske „kičma odnosa u Jugoistočnoj Evropi“.

„Ako se mi dogovorimo o funkcionisanju, budućnost će biti odlična“, rekao je predsednik Srbij u intervjuu koji je dao u Dubrovniku.

On nije želeo da komentariše presudu Arbitražnog suda u Hagu o granici Hrvatske i Slovenije, rekavši da se Srbija ne meša u odnose, a upitan o spornoj granici Hrvatske i Srbije na Dunavu, Vučić je rekao da smatra da se to može rešiti.

„Smatramo da možemo rešiti stvari, ne mislim da tu ima prevelikih problema, ne treba podizati strasti i to treba da se reši stručno, a ako se ne možemo dogovoriti, onda idemo na arbitražu“, naglasio je Vučić.

On je rekao i da je Srbija na „čvrstom evropskom putu“, ali da to ne zavisi samo od nje, već i od onih koji treba da je „puste da udje u EU“.

Na pitanje ima li kontrolu nad novom premijerkom Anom Brnabić, predsednik Srbije je odgovorio da ona ima njegovo poverenje i da je „jako srećan zbog nje“.

Upitan o ministru odbrane Aleksandru Vulinu i oštrim porukama koje je ranije upućivao vlastima u Hrvatskoj, Vučić je rekao da ni izjave koje su dolazile iz Hrvatske nisu bile „nimalo slatke“.

„Pustite to, ja sam vrhovni komandant oružanih snaga, on će (Vulin) obavljati poslove u skladu s programom vlade. Verujem da naši odnosi mogu samo ići napred“, istakao je Vučić.

Upitan da li će on biti prvi predsednik Srbije koji će reći da je Kosovo nezavisno, Vučić je odgovorio da to ne može reći, jer bi bilo u suprotnosti sa zakletvom koju je položio.

„To ne mogu reći, jer bi to bilo suprotno zakletvi koju sam položio, ali da razgovaram s Albancima i Srbima, mislim da je lekovito za sve nas“, rekao je Vučić.

On je rekao i da se jako boji raspleta situacije oko posrnulog hrvatskog koncerna Agrokor.

„Jako se bojim za Agrokor i za posledice svega koje mogu doći. Hrvatskoj po tom pitanju želim puno uspeha, ali se jako bojim“, izjavio je Vučić.

Upitan da li može doći do „domino efekta“ i prelivanja krize Agrokora u Srbiju, Vučić je odgovorio da „na kraju krajeva“ do toga mora da dodje, i podsetio da je Agrokor vlasnik više firmi u Srbiji i da srpski proizvodjači „pune police“ Agrokora u BiH i u Hrvatskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.