U trendu

Vučić: Srbi moraju da žive u miru s Bošnjacima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je teško ujediniti zemlje Zapadnog Balkana oko političkih tema, ali da je važno to da su svi saglasni da ekonomija može da pomeri region unapred.

Vučić je za Televiziju BN ocenio da, bez obzira da li se to dopada ili ne dopada Banjaluci i Sarajevu, Srbi s Bošnjacima moraju da žive u miru, a oni koji to ne razumeju, ne mogu razumeti ni kakva je budućnost i Srbije i srpskog naroda u celini.

Upitan da li može uticati da u BiH dodje do neke vrste pomirenja, ili bar do dijaloga Srba i Bošnjaka, premijer Srbije je rekao da on na to ne može uticati, naglasivši značaj odnosa Srba i Bošnjaka za mir i stabilnost u regionu.

„Ne mogu da utičem, ali mogu da govorim ono što mislim i onda kada se to ne dopada nekome u Sarajevu ili u Banjaluci. Pritom, čini mi se da odmeravam svaku reč i svako slovo koje izgovorim o BiH, znajući koliko je politički trusno područje“, istakao je Vučić.

On je dodao da smatra da to čini na korektan način, mada za to „uvek plati cenu, jer niko time nije zadovoljan“.

„Za mene je važno da ljudi žive u miru i da mi sa Bošnjacima moramo da živimo u miru. Onaj ko to ne razume, čini mi se da ne razume ni kakva je budućnost i Srbije i srpskog naroda u celini“, rekao je Vučić, dodavši da je to rekao i na današnjem sastanku premijera zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu.

On je rekao da je tokom tog skupa „bilo varnica“ izmedju njega i prištinskog premijera Ise Mustafe, precizirajući da mu je rekao da su vlasti Kosova u poslednjih desetak dana napravile pet „teških faulova“.

„Prvo želja za formiranjem vojske Kosova, suprotno Briselskom sporazumu, donošenje rezolucije o prekidu dijaloga s Beogradom  –  ne znam šta je smisao, šta hoće i kako hoće da rešavaju probleme, ako ne razgovorom i dijalogom. Zatim, donošenje odluke o otimanju imovine Republike Srbije na Kosovu, i evo, i danas je EU reagovala protiv toga“, rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, portparolka EU Maja Kocijančič izjavila je danas da je to kompleksno pitanje i da o tome mora da se razgovara u Briselu i da to „ne može baš tako kako je neko zamislio“.

„Dalje, oni spremaju donošenje još jedne strašne odluke, a to je formiranje Specijalnog odeljenja za sudjenje Srbima. Sve suprotno onome što smo razgovarali u Briselu i ne razumem čemu tolika nervoza, odjedanput, ali to pokazuje da nekima ne ide onako kako su planirali“, rekao je Vučić.

Govoreći o predsedničkim izborima u Srbiji, on je kazao da će biti onako kako narod kaže, pa tako i da pobedi u prvom krugu.

„Dakle, moguće je to, moguće je da izgubim u prvom krugu, moguće u drugom krugu. Deset veoma snažnih kandidata se udružilo i njih desetorica su protiv mene“, rekao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.