U trendu

„Za Jasenovac dva, a za Vukovar 40 miliona kuna“

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je da učestvovanje njegove stranke na predstojećim izborima za Evropski parlament za Srbe ima „emancipacijski i osloboditeljski karakter“. Zatražio je i promenu „komemorativne prakse“, odnosno razlike u novčanim sredstvima koja se izdvajaju za memorijalne centre Jasenovac i Vukovar.

Lider SDSS-a Milorad Pupovac je istakao da učestvovanjem na evroparlamentarnim izborima njegova stranka doprinosi tome da se „atmosfera u Hrvatskoj menja i da se ljudi oslobađaju straha“.

„Ako to postignemo, mi smo u Evropskom parlamentu i evropskoj atmosferi nezavisno koliko glasova osvojili. Ako osvojimo mandat, čemu težimo, to će biti golemo postignuće“, rekao je Pupovac u „Intervjuu nedelje“ Hrvatskog radija.

Pupovac je ponovio i da je njegova nedavna „pretnja“ o izlasku iz vladajuće koaliciji bila ozbiljna, jer su, kako kaže, došli do crte koju ne smeju preći.

„Mi je ne želimo preći i zato smo poslali poruku te vrste koju smo poslali, napravili analizu onoga što smatramo da je trebalo analizirati. Pre svega, političke okolnosti i delovanje SDSS-a i uopšte ostvarivanje prava Srba u Hrvatskoj i stanja demokratije i demokratskih vrednosti, s jedne strane, a s druge, operativne programe u ostvarivanju prava manjina, uključujući i ostvarivanje prava Srba u Hrvatskoj“, istakao je Pupovac.

O koaliciji i memorijalnim centrima

Milorad Pupovac je objasnio i zašto konkretno podržava vladu Andreja Plenkovića.

„To je ono zbog čega smo ušli u koaliciju i ono na čemu smo radili prve dve godine. To znači otkloniti iz centra javnopolitičkog prostora ono što tamo ne pripada ni po Ustavu, ni po zakonu – i šovinističke pojave i radikalni isključivi istorijski revizionizam i posebno negiranje zločina počinjenih u Drugom svetskom ratu od strane ustaškog pokreta u vreme NDH“, naveo je Pupovac.

Pupovac je ocenio da su „nasrtaji na ustavne i demokratske vrednosti od strane ekstremnih desnih, istorijski poraženih snaga u Hrvatskoj u proteklih godinu dana postali presnažni
i suviše su se raširili u političkom i javnom prostoru“. Problem je, kaže, u sukobu između politika koje žele restaurirati vrednosti koje su nedemokratske.

Kako je prenela Hina, on je zatražio i promenu „komemorativne prakse“, jer smatra da je neprihvatljivo što se za memorijalni centar Jasenovac izdvaja dva miliona kuna, a za centar u Vu  kovaru 40 miliona kuna godišnje.

„To su razlozi zbog kojih moramo ozbiljno da razgovaramo, da se promene okolnosti u kojima se nalazi naša komemorativna praksa iz Drugog svetskog rata i ona iz ratnog raspada zajedničke zemlje. Ako to nađemo, bićemo ponovo zajedno“, zaključio je Pupovac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.