U trendu

Za region dobro ako bi Kosovo i Makedonija bili deo Jadransko-jonske strategije

Evropska komesarka za regionalnu saradnju Korina Krecu pozvala je danas Kosovo i Makedoniju da podnesu zahtev za članstvo u Strategiji za jadransko-jonski region i ocenila da je regionalno povezivanje potrebno za bolji standard.

„Kosovo bi bilo deo Strategije, ako bi podnelo zahtev, koji bi Evropska komisija potom razmotrila“, rekla je Krecu na Prvom forumu o Strategiji za jadransko jonski region u Dubrovniku, koji su zajednički organizovali Evropska komisija i hrvatska vlada.

Ona je na pitanje novinara zašto Kosovo i Makedonija, koji su teritorijalno deo regiona, nisu deo i te strategije, kazala da „istorija strategije datira od pre 2000. i da je zahtev da bude deo strategije došao od tadašnje federacije Srbije i Crne Gore, i kada se ona raspala, obe zemlje su automatski ostale, a Kosovo se u to vreme nije bilo otcepilo.

Evropska komesarka za regionalnu saradnju je rekla da je u Strategiji jasno naznačeno da je ona otvorena za nove članice.

„Snažno im (Kosovu i Makedoniji) savetujem da podnesu zahtev da budu članice Strategije… Mislim da je dobro da sve zemlje regiona budu deo nje“, rekla je Krecu i dodala da se na taj način najbolje može rešiti najosetljivije pitanje u regionu – njegovo povezivanje.

I albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati je na ministarskom panelu, na kojem su učestvovali predstavnici svih osam zemalja članica – Albanija, BiH, Crna Gora, Grčka, Italija, Hrvatska, Slovenija i Srbija – zamolio Evropsku komisiju da uključi Kosovo i Makedoniju u strategiju, jer je, kako je ocenio, važna teritorijalna kohezija zemalja.

On je rekao da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ključni kako za dalje evrointegracije regiona, tako i za njegov ekonomski razvoj.

Šef diplomatije BiH Igor Crnadak ocenio je da je za jačanje odnosa u regionu veliki značaj odigrao i današnji dubrovački forum, koji je i znatna pomoć u evrointegracijama zemalja kandidata.

„U BiH ljudi, od kojih su neki doživeli i tri rata, vide ovaj proces kao kraj rata u regionu i nekako se osećaju kao da je on bitniji za BiH, nego za ostale zemlje, i to ne toliko ekonomski, koliko politički i socijalno“, rekao je Crnadak.

Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kazala je da za region nije samo bitna vladavina zakona, već i „vladavina života“, odnosno da je bitno da se pronadju projekti od kojih će imati koristi svi stanovnici regiona.

„Svaka zemlja pojedinačno je manje vidljiva i primamljiva za investicije nego kad nastupamo kao region“, rekla je ona.

Predstavnici osam zemalja članica Strategije za jadransko-jonski region, koja je jedna od četiri evropske makroregionalne strategije, razmotrili su danas na Forumu u Dubrovniku ostvareni napredak od usvajanja Strategije 2014. i pokušali da definišu prioritete kada se radi o povezivanju regiona, održivom turizmu, očuvanju pomorske životne sredine i razvoju celokupnog pomorskog sektora.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač rekao je da je nužno usredsrediti se na stvaranje novih radnih mesta u akvakulturi, i to kroz inovacije, na jačanje putne infrastrukture, na borbu protiv zagadjenja i raznolike i objedinjene turističke ponude.

Na Forumu nisu predstavljeni konkretni projekti saradnje, ali je dogovoreno da 10 miliona evra bude opredeljeno iz evropskih fondova za otvaranje koordinacionog centra u Sloveniji koji će objediniti sve podatke i olakšati upoznavanje sa rasploživim fondovima, kao i sa predloženim projektima.

Evropska komesarka Krecu je rekla da za sprovodjenje Strategije nisu namenjena posebna sredstva iz EU, ali da, pored nacionalnih mehanizama, postoje IPA fondovi, kao i Evropski fond za strateške investicije, iz kojih se mogu povlačiti sredstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.