U trendu

Zaev: Dijalog sa Bugarskom će bit smiren, idemo ka rešenju

SKOPLJE – Sa Bugarskom stvaramo dijalog bez konflikta, smiren i uz spremnost za saradnju, umesto nacionalizma za domaću upotrebu i izolaciju, rekao je danas premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Kaže da komunikacija sa Sofijom ide u smeru pronalaženja rešenja i smatra da dodavanje bilateralnih pitanja ne bi trebalo da bude prepreka evropskim integracijama, dok istovremeno, izbori u Bugarskoj ne bi trebalo da spreče sporazum o različitosti.

U intervjuu agenciju MIA, Zaev navodi da očekuje da specijalni izaslanik Vlado Vučkovski i ministri spoljnih poslova Bujar Osmani i Ekaterina Zaharijeva nastave razgovore nakon novogodišnjih praznika kako bi pronašli rešenja.

„Treba da pokažemo evropske vrednosti tokom ovih izazovnih vremena – dijalog umesto konflikta. Smirenje i spremnost na kooperaciju umesto nacionalizma. Obe zemlje imaju obavezu prema makedonskim i bugarskim državljanima da stvore evropsku budućnost pridržavajući se evropskih vrednosti“, ocenio je Zaev.

Premijer Severne Makedonije kaže da je ta zemlja zapravo deo Evrope, nakon jasne odluke prošlog marta svih članica i izveštaja Evropske komisije, ali i da svako odlaganje početka pregovora samo stavljaju pod upitnik kredibilitet EU.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija gubi vreme zbog toga što nije odobren pregovarački okvir, „ali je Evropska unija najveći gubitnik.“

„Ovo je udarac za temelje Evropske unije“, smatra Zaev.

„Mi ćemo se boriti jer naša deca očekuju da dobijemo bitke u 21. veku. Oni žele da budu deo EU i da budu sigurni i stabilni, kao što to sada jesu kada smo u NATO. Nećemo dozvoliti da određeni krugovi ugrožavaju zemlju. Nećemo, jer Severna Makedonija je zaštićena od NATO. Vodim ovu bitku koja je zajednička za Makedonce, Albance, Turke, Vlahe, Rome, Srbe, Bošnjake i sve ostale“, zaključio je Zaev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar