Zaev nagovestio moguće odlaganje popisa stanovništva u S.Makedoniji

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ostavio je danas mogućnost odlaganja za mesec ili dva popisa stanovništva planiranog za april.

„OK, ja sam uvek spreman. Sve je vredno za razmišljanje. Znamo da se leti popis ne sprovodi, u septembru je kampanja, a u oktobru predizborni period za lokalne izbore. Da razmislimo za mesec, mesec i po, da zavšimo nege do sredine jula. Već vidim da je opozicija to odbila“, rekao je Zaev. novinarima.

Ta promena stava premijera i lidera SDSM dolazi nakon sinoćnog intervjua predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog koji je pozvao vlast i opoziciju da nadju kompromis, odnosno da bi vlast mogla dapristane na zahtev opzicije za odlaganje popisa do maja ili juna, a da ga opzicija ne bojkotuje.

Predsednik Sobranja, Talat Džaferi, iz albanske partije DUI, agenciji MIA je rekao da je za odlaganje popisa potrebna poltička odluka koja će morati da se pretoči u zakon, ali je pitao na čemu bi se to zasnivalo i da li neko ima procenu da će se u junu ili juli završiti pandemija i da se situacija biti drugačija nego sada.

Najveća opoziciona partija, VMRO DPMNE, danas je zatražila da popis bude odložen za proleće naredne godine ili da se obavi elektronski, kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva.

„Ništa se neće desiti ako za nekoliko meseci bude odložen popis koji je planiran za april ove godine. Apelujemo na razum, a ukoliko razum ne postoji, da popis bude odložen za 2022, apelujemo na Vladu i nadležne u parlametu da prihvate predlog opozicije za elektronski popis“, rekao je Mickoski novinarima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.