U trendu

Zaev: Ne planira se zakon o opštoj amnestiji

SKOPLJE – Nema plana za izradu zakona o opštoj amnestiji učesnika optuženih za nasilje u Sobranju 27. aprila prošle godine, izjavio je danas makedonski premijer Zoran Zaev.

U toku su razgovori samo o eventualnoj amnestiji, i to samo za koje koji nisu učestvovali u smišljanju i organizovanju napada na makedonski parlament i akte nasilja, rekao je Zaev novinarima tokom javne rasprave o ustavnim amandmanima u Štipu, prenosi MIA.

Ranije danas, zatvorenici najvećeg makedonskog zatvora Idrizovo najavili su dvodnevni štrajk glađu zahtevajući da budu obuhvaćeni najavljenim zakonom o pomilovanju, koji će se odnositi na amnestiju učesnika optuženih za nasilje u Sobranju 27. aprila 2017.

U Skoplju je, naime, danas održan drugi sastanak Radne grupe koja treba da pripremi zakonsko rešenje za pomilovanje i nacionalno pomirenje, javili su makedonski mediji.

Ranije je najavljeno da će predlog rešenja biti gotov do kraja ove sedmice.

Prema ranijim najavama, predlog rešenja bi trebalo da se odnosi samo na osumnjičene i optužene koji su učestvovali u nasilju u Sobranju, 27. aprila prošle godine, kada je za predsednika parlamenta izabran Albanac, Taljat Džaferi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.