U trendu

Zaev: Nema zvanicne potvrde dolaska Makrona, postoji inicijativa

SKOPLJE – Zoran Zaev, premijer Severne Makedonije izjavio je da još nema zvanične potvrde da će predsednik Francuske, Emanuel Makron, posetiti tu zemlju u novembru, kako su to ranije javili neki albanski mediji.

Zaev je u intervjuu za maketonsku TV Alsat, rekao da postoji zvanična inicijativa za posetu francuskog kabineta i da tek slede komunikacije dva kabineta.

Albanski mediji objavili su juče, pozivajući se na diplomatske izvore, da se očekuje da će Makron narednog meseca posetiti Severnu Makeodniju i Albaniju.

Sam Makron je rekao tokom izjave nakon što je blokirao otvaranje pregovora s tim zemljama, da će se sastati sa Zaevom i albanskim premijerom Edi Ramom.

Čini se da je cilj Makronovog dolaska u Skoplje i Tiranu da pokaže da je evropska perspektiva za Severnu Makedoniju i Albaiju otvorena, te da će Francuska pomoći da taj cilj bude ostvaren.

Zaev tvrdi da razlog za odbijanje Severne Makedonije i Albanije za dobijanje datuma za otvaranje pregovora o članstvu te zemje u EU nije razlog Skoplje i da bi to, kako je rekao, svima trebalo da bude jasno.

Dodao je da je Makron svoj stav o proširenju saopštio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel još u sredu u Tuluzu, na zajedničkoj sednici vlada dveju zemalja.

Zaev kaže da je Makron tada rekao Merkelovoj da „EU nije spremna“.

„Ali o nama (Severnoj Makedoniji) je govorio samo pozitivno. Po mom mišljenju suština rasprave koje su otvorene u Evropskoj komisiji, je trenutak u kojem se se odvija. Prvi put se neke stvari dešavaju oko sastava EK, vidite da oni nisu mogli da se dogovore o predsedniku EK. Prvi put u istoriji EU propao je predlog Francuske za evropskog komesara… „, rekao je Zaev.

Kaže da rasprava o proširenju nije dominantna u francuskom društvu, ali je istovremeno postavio pitanje zašto to Skoplju nije rečeno juna prošle ili juna ove godine.

„Ili, bar pre nego što smo sklopili sporazum iz Prespe“, zapitao je Zaev ocenivši da je reč o nepravdi.

“ Dakle, evo nepravde i nepravde koja nam je učinjena. Mi smo zdravorazumni ljudi, nacija, država. Možemo prihvatiti sve što nam se objasni. Slušajte, postoji takva i takva diskusija i šta ona može da uzrokuje…“, kazao je Zaev.

Tvrdi, takođe, da ideja o promeni metologije pregovora o pristupanju uopšte nije problematična.

Zaev je potvrdio da će 29. oktobra boraviti u Italiji, gde će sastati sa italijanskim kolegom, koji je juce rekao da će „njegova zemlja pokušati da vrati pitanje proširenja EU u novembru na sastananku Saveta za opšte poslove“.

Iz Italije će, kaže, na poslednju zajedničku večeru sa Federikom Mogerini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.