U trendu

Zaev nudi pomirenje, ali ne i amnestiju od odgovornosti

Lider SDSM Zoran Zaev, koji pretenduje za bude novi makedonski premijer, tvrdi da se zalaže za pomirenje u Makedoniji, ali i da odgovornost mora da postoji, te da amnestije neće biti.

Zaev je u izjavi za Radio Slobodnu Evropu na makedonskom jeziku rekao da „krvave scene“ od 27. aprila, kada je za predsednika Sobranja izabran Albanac Talat Džaferi, i dalje izazivaju zabrinutost javnosti.

„Moramo doći do nacionalnog, etničkog i političkog pomirenja“, rekao je Zaev, koji tvrdi da je spreman da ruku pruži svakome.

Istakavši da je pravoslavni hrišćanin i vernik, te da je u njegovoj veri oprost važan, kao i u, kako veruje, u katoličkoj i muslimanskoj, Zajev kaže da je spreman da oprosti neprijatelju.

“ Imamo političkog neprijatelja, neki ne. To apsolutno znači da će svi ići na sud i suočiti se sa odgovornošću“, rekao je Zaev.

Govoreći o formiranju vlade, Zaev je uveren da će dobiti mandat i da će ona biti formirana do kraja meseca, te da je spreman na saradnju sa opozicijom.

To, međutim, ne znači da može garantovati i amnestiju za odgovorne pojedince za tajne pregovore, politiku krizu i blokadu pravde i vladavine zakona, jer se sve to može ponoviti, rekao je Zaev u intervjuu, koji će Radio Slobodna Evropa u celosti objaviti u nedelju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.