U trendu

Zaev: Očekujem kontinuitet u prijateljstvu sa Grčkom

ATINA – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev očekuje nakon izbora nove vlade u Grčkoj da se nastavi prijateljstvo sa tom zemljom i strateško partnerstvo, u skladu sa Prespanskim sporazumom, prenosi MIA.

„Sporazum sa Grčkom je istorijski zato što obezbeđuje celovitost zemlje, integraciju i ekonomske benefite i perspektivu za sve. Svi koriste našu zemlju kao svetao primer za motivisanje drugih zemalja. Naša zemlja i naši građani treba da su ponosni“, izjavio je makedonski premijer Zaev u intervjuu za TV Klan Makedonija.

Zaev je rekao da su stavovi novog premijera Grčke Micotakisa po pitanju Prespanskog sporazuma jasne.

„Njegovi stavovi su da je sporazum ratifikovan u palramentima obe zemlje i da će se, ukoliko neka strana ne ispunjava svoje obaveze, svakako suočiti s posledicama“, istakao je Zaev.

Prvi telefonski razgovor sa novim grčkim premijerom Micotakisem Zaev je ocenio kao prijatno zadovoljstvo.

„Mi smo pričali prijateljski. Poslali smo jedno drugome prijateljske poruke. Ja sam poželeo blagostanje i prosperitet grčkim građanina i Grčkoj, kao naš sused. Micotakis je želeo da se vidimo kao prijatelji i da radimo u interesu naših građana“, naglasava Zaev.

Komentarišući stav makedonske opozicije i lidera VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog o problemima zbog sporazuma sa Bugarskom, Zaev ističe da je prethodna vlast predvođena VMRO-DPMNE kreirala 95 odsto Sporazuma sa Bugarskom, te da ga nisu potpisali jer nisu imali hrabrost i zato što su bili zainteresovani samo za političkog rejtinga.

„Pravi državnici u istoriji sveta uvek su donosili hrabre odluke bez obzira na svoju političku karijeru. Ja sam premijer koji je doneo odluke kako bi naša zemlja konačno ispunila svoja strateška opredeljenja. Ja sam premijer koji je zaslužan što će Severna Makedonija na kraju godine postati članica NATO“, rekao je Zaev.

On je zaključio da su dostigli prijateljstvo sa svim susednim zemljama putem hrabrih odluka koji su omogučili ostvarenje evroatlantskih opredeljenja Severne Makedonije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.