U trendu

Zaev: Od politike proširenja EU svi imaju korist, zatvaranjem vrata svi gube

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da nije izgubio nadu u EU da će, nakon ponovnog odlaganja, da objavi datum početka pregovora sa Severnom Makedonijom i  ocenio da od politike proširenja „svi imaju korist“, a da „zatvaranjem vrata svi gube“, piše list Danas u izdanju za subotu.

„Smatram da je EU danas više nego ikad svesna da zatvaranje vrata nikome ne bi donelo išta dobro. Od nastavka politike proširenja svi imaju korist. Eventualnim zatvaranjem vrata svi gube“, rekao je Zaev u intervjuu za taj list.

Naveo je i da se nada da će imati priliku da lično razgovara sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom kao i da veruje da Makron zna da za zemlje Zapadnog Balkana EU nema alternativu.

„Nijedno partnerstvo ne može biti zamena za evropske integracije. Mislim da to nije održiv odnos i ne bi dao željene rezultate nikome, uključujući Evropu“, rekao je Zaev.

On je poručio i da ne očekuje usporavanje na putu ka članstvu Severne Makedonije u NATO.

„Ostaje da još tri države ratifikuju Protokol. Radi se o odlukama parlamenata država i tehničkim procedurama“, rekao je Zaev.

Dodao je i da očekuje da na prevremenim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji u aprilu pobedi opcija koju on predvodi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.