U trendu

Zaev: Širimo prijateljstvo koje se širi regionom

SKOPLJE – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da je prijateljstvo njegove zemlje sa Bugarskom i Grčkom „zarazno“ i da se raširilo na ceo region.

„Sada smo prijatelji sa Albanijom, Srbijom, Kosovom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i podstiču se prijateljski odnosi između svih zemalja pojedinačno“, rekao je Zaev i naglasio da međusobno sa drugim zemljama dele iskustva, podržavaju jedni druge i pokazuju Evropskoj uniji da mogu da sarađuju i da grade drugačiji Balkan, na putu ka EU i NATO.

On je u intervjuu za TV Šenja koji prenosi portal Plusinfo iz Skoplja naglasio da učlanjenje Severne Makedonije u NATO doprinosi ne samo sigurnosti i bezbednosti te zemlje, već i velikim ekonomskim mogućnostima koje se potom otvaraju.

„Ubrzo će kompanije iz naše zemlje dobiti pravo da učestvuju u logistici rada i operacija NATO“, naglasio je Zaev.

Kada je reč o evropskim integracijama i francuskom predlogu za reviziju procesa pristupanja, Zaev je rekao da je u takozvanom francuskom ‘non-pejperu’ apsolutno predviđeno da je krajnji cilj nove metodologije učlanjenje zemalja Zapadnog Balkana u EU.

„Non-pejper je bio poslat i nama kada je bio poslat i zemljama EU. Taj dokument sada treba da precizira Evropska komisija, te da bude zvanično poslat i prihvaćen u Evropskom savetu. Zahtevano je da i mi damo svoje mišljenje. Ostaje da nastavimo sa reformama i ostvarenju EU standarda kod nas“, zaključio je Zaev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.