U trendu

Zaev: Trenutni stav Bugarske je anahron i suprotan medjunarodnom pravu

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je danas da je trenutni stav Bugarske u odnosima dve susedne zemlje anahron i u suprotnosti sa medjunarodnim pravom.

On je, na video panelu „Severna Makedonija na pragu Evrope“ u organizociji američkog tink-tenka Atlantski savet, rekao da je „neprincipjelna pozicija Bugarske onemogućila prvu medjuvladinu konferenciju sa EU (u decembru prošle godine), čime je trebalo da bude označen početak pregovora“.

„Smatram da je njihov sadašnji stav anahron i da je suporotan medjunarodnom pravu. Mi ćemo ka država produžiti da pravimo sve napore da se problemi prevazidju, pritom poštujući sebe i ostale. Naša država je Evropa u malom“, rekao je Zaev.

Premijer Severne Makedonije je istakao da Sofijom neće pregovaratii o tome, kako je rekao, „da smo Makedonci koji govore makdonski jezik“.

„Naš stav je da prijatelji ne treba medju sobom da se blokiraju. Naprotiv, treba da se pomažu. Bugarska mora da shvati da imamo suvereno pravo da se opredelimo i da se osećamo kao Makedonci koji govore makedonski jezik, s tim da se poštuju i svi evropski identiteti koje imamo u zemlji“, rekao je Zaev.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, u debati na tom video panelu učestovalo je više poznavalaca savremene Severne Makdonije i Zapadnog Balkana, medju kojima i bivši generalni sekretar NATO Džordž Robertson, ambasador Robert Gelbart, Majkl Karpenter, kao i Džejms Obrajan iz tranzicijskog tima predsednika SAD Džoa Bajdena i Damjan Marfi iz Komiteta Senata SAD za spoljnu politiku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.