U trendu

Zagreb: Proterivanje naših diplomata iz Rusije nelegitimno

ZAGREB – Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske saopštilo jre danas da je proterivanje hrvatskih diplomata iz Rusije nelegitimno i da će Zagreb razmotriti dalje korake prema Moskvi.

U saopštenju se ističe da odluka Moskve nema legitimnu osnovu, jer je rec o osobama koji su profesionalno obavljale dužnosti u okviru Bečke konvencije o diplomatskim i o konzularnim odnosima i zato što trenutni broj zaposlenih u hrvatskoj ambasadi u Rusiji odgovara broju zaposlenih u ruskoj ambasadi u Hrvatskoj.

Navodi se i da će Hrvatska analizirati odluku ruskih vlasti i razmotriti dalje korake.

Ministarstvo je poručilo i da „Hrvatska sa svojim partnerima vodi principijelnu politiku u pogledu poštivanja medunarodnog prava i osude ruske agresije, kao i pružanju daljnje pomoci Ukrajini“

Rusija je ranije danas proglasila nepoželjnim petoricu hrvatskih diplomata u ambasadi Hrvatske u Moskvi, a nota o tome je uručena hrvatskom ambasadoru.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, proglašenje diplomata personama non grata predstavlja odgovor na „neprijateljske korake“ koje je Zagreb ranije preduzeo da smanji broj članova ruske diplomatske misije.

Hrvatskom ambasadoru je u ruskom ministarstvu uložen oštar protest zbog, kako je navedeno, neosnovanih pokušaja hrvatskih vlasti da okrive Rusiju za ratne zločine u Ukrajini i zbog pružanja vojne pomoći Kijevu.

Hrvatska je u aprilu proterala 24 ruskih diplomata zbog ruske vojne intervencije protiv Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar