U trendu

Zagreb: Razbijena zločinačka krijumčarska grupa

ZAGREB – Zagrebačka policija je u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK)osumnjičila 14 krijumčara, uključujući Pakistanca i dvoje Avganistanaca, da su u protekla četiri meseca iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i dalje u Sloveniju i Italiju prebacili najmanje 119 osoba i pritom zaradili barem 64.000 evra.

Kako su objavili policija i Uskok, višemesečnim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je 11 hrvatskih državljana, dvoje državljana Avganistana od kojih je jedan tražilac azila i jedan državljanin Pakistana, takođe, azilant, prenela je Hina.

Oni se u sklopu zločinačke organizacije terete za ulazak, kretanje i boravak u Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Policija je utvrdila da je 14 osumnjičenih, starih od 20 do 47 godina, među kojima je i jedna žena, od kraja jula do sredine novembra u najmanje 13 navrata prokrijumčarilo 119 osoba.

Osumnjičenici su, navodno, u skladu sa svojom ulogom u zločinačkom udruženju organizovali i pomagali strancima da izbegavajući graničnu kontrolu pređu iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku na području Karlovačke i Ličko-senjske županije. Tu su ih preuzimali vozači koji su ih ličnim i teretnim vozilima uz korišćenje jedne ili više prethodnica prevozili do Zagreba, gde su ih smeštali u unajmljene prostore te zatim dalje prevozili do granice sa Slovenijom, na području Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije.

Drugi članovi zločinačkog udruženja potom su, izbegavajući graničnu kontrolu, migrante prebacivali u Sloveniju i Italiju.

Trinaest pripadnika krijumčarske organizacije uhapšeno je u sredu i četvrtak, u koordinisanoj operativnoj akciji kodnog imena `RUTA 2`, na području zagrebačke i primorsko-goranske policije, dok se još traga za jednim osumnjičenim hrvatskim državljaninom.

Osumnjičenima je u pretragama oduzeto više mobilnih telfona, SIM kartica, potvrda o uplatama domaćeg i stranog novca te drugih predmeta koji će poslužiti kao dokaz u predstojećem kaznenom postupku.

Uskok je objavio da su četvorica okrivljenika sa zasad nepoznatim osobama dogovorila prebacivanje stranaca preko bosanskohercegovačko-hrvatske i hrvatsko-slovenske granice za 1000 evra po osobi.

Tako su iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prebacili najmanje 15, a iz Hrvatske u Sloveniju 104 strana državljana, za što su primili najmanje 64.000 evra koji su podelili.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.