U trendu

Zašto je Kina zainteresovana za Balkan?

Kineske investicije u infrastrukturu na Balkanu koriste Kini, jer ona tako lakše prodire na tržišta severozapadne Evrope, dok Balkanu služe kao dopuna za trgovinu sa državama Evropske unije, piše CDM.

Crnogorski portal podseća da kineska kompanija „China Road and Bridge Corporation“ (CRBC) već nekoliko godina posluje u zemljama Balkana.

Kako navodi, CRBC gradi prvi auto-put u Crnoj Gori, a poslovanje je proširila na Srbiju i Hrvatsku, gde je u Dubrovniku ranije danas potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta izmedu Hrvatskih cesta i kineskog konzorcijuma.

U Srbiji, napominje CDM, CRBC je angažovana na gradnji infrastrukturnih projekata.

Pored toga ova kompanija je početkom 2018. godine počela i realizaciju projekta kinesko-srpskog industrijskog parka u beogradskom naselju Borca. Gradnja tog parka bi trebalo da pocne ove godine, a biće otvoreno i 10.000 radnih mesta.

Navodeći da se kompanija CRBC bavi poslovima ugovaranja projekata, kao što su kineski i međunarodni putevi, mostovi, luke, pruge, aerodromi, tuneli, irigacija i iskopavanje, kao i da obavlja poslove iz oblasti industrije, trgovine i lizinga, CDM se pita „zašto je Kina zainteresovana za države Balkana?“.

„Svi ovi projekti potvrđuju, da iako geografski veoma daleka Kina ima potencijala, znanja, sredstava i interesovanja za realizaciju veoma značajnih projekata za balkanske države“, navodi CDM.

Prema ranijoj oceni ekonomskih analitičara, kineske investicije u infrastrukturu na Balkanu koriste Kini, jer ona tako lakše prodire na tržišta severozapadne Evrope, a koriste i Balkanu kao dopuna za trgovinu sa državama Evropske unije.

Pored toga kineski krediti nude zemljama Zapadnog Balkana alternativu, u smislu da se njima mogu izbeći integracioni mehanizmi koje zahteva EU, dodaje CDM.

Podseća da su Kinezi, pre nego što su pokazali interesovanje za Balkan i počeli da ulažu u naš region, bili zainteresovani i među prvima poceli da ulažu u africke države.

CDM zaključuje da su interesi Kine, kao zemlje koja raspolaže ogromnim novcem, da prodire na tržišta širom sveta i time raširi svoj uticaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)