U trendu

Preliminarni rezultati: Pobeda opozicije sve izvesnija

U Crnoj Gori su u 20 sati zatvorena birališta na kojima su građani glasali na parlamentarnim izborima, petim od proglašenja samostalnosti te zemlje.

Izbore je obeležila visoka izlaznost. Do 19 časova glasalo je 74,9 odsto birača, saopštio je Centar za monitoring i istraživanja (CeMI).

Zaokružujući neku od 11 lista, stranaka i koalicija, građani Crne Gore birali su 81 poslanika, koliko broji crnogorski parlament.

Izbori se održavaju u vreme pandemije virusa korona, pa je obaveza bila da se poštuju preporuke NKT za zarazne bolesti.

Portparol DPS-a Miloš Nikolić rekao je za crnogorski javni servis da očekuje izlaznost od oko 76 odsto, a prve rezultate iz izbornog štaba „Odlučno za Crnu Goru“ najavio za 21 čas.

CDT: Na izborima u Crno Gori glasalo 75,9 odsto

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koji su danas održani, biračko pravo iskoristilo je 409.880 građana, odnosno 75,9 odsto od ukupnog broja birača, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Kako se navodi, na parlamentarnim izborima 2016. godine izlaznost do 20 sati je bila 73,4 odsto, a 2012. godine 70,6 odsto.

Glasačko pravo u Crnoj Gori ima 540.026 građana, prenose mediji.

CeMI: DPS 34.2, „Za budućnost Crne Gore“ 33.7 odsto

Prema prvim procenama Centra za monitoring i istraživanje, koalicija DPS – Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović ima 34,2 odsto, a koalicija „Za budućnost Crne Gore 33,7 odsto.

Centar za monitoring i istraživanje saopštio je da imaju 49,8 odsto uzorka glasova, ali da konačna procena dolazi tek kad uzorak bude značajno veći.

CeMI je ranije je saopštio da je biračko pravo ostvarilo 75,9 upisanih birača.

CeMI: Više od 660 prijava o nepravilnosti tokom izbora

Predstavnica Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Maja Bjelić kazala je da je pravnom timu CeMI pristiglo više od 660 prijava nepravilnosti tokom danas održanih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Bjelić je rekla da je CeMI obavešten o 667 nepravilnosti tokom parlamentarnih izbora.

„Od toga 37,2 odsto nepravilnosti su prijavili građani, a 62,8 odsto CeMI-jevi posmatrači. Pristigle nepravilnosti su u procesu verifikacije i odmah po završetku verifikacije će biti dostupne građanima na sajtu www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me“, kazala je Bjelić.

Krivokapić: Pobeda je izvesna

Nosilac opozicione liste “Za budućnost Crne Gore”, Zdravko Krivokapić obratio se večeras novinarima nakon objave prvih preliminarnih rezultata, ističući da je njihova pobeda izvesna i da, prema tim rezultatima, koalicija ima oko 35 odsto glasova.

Ispred izbornog štaba u Srpskoj kući u Podgorici, okupljeni su članovi koalicije koji, uz pesmu, slave pobedu.

Krivokapić je najavio naredno obraćanje za oko jedan sat vremena, navodeći da je tada saopštiti detaljnije rezultate, jer bi, kaže, voleo da budu što tačniji i “čistiji”, ali da je za sada koalicija čiji je nosilac na oko 35 odsto podrške.

Krivokapić je zahvalio građanima koji su pružili podršku listi “Za budućnost Crne Gore”.

“Bez obzira na sve što smo prošli tokom ovog ciklusa, a bilo je zastrašivanja i zapaljive retorike, koja je išla ka jednom cilju – da smanji izlaznost, ona je oko 77 odsto, a to znači – režim je pao”, rekao je Krivokapić.

Pozvao je građane da iako se, kako kaže, “trenutak slobode”, čeka više od 45 godina, ostanu kod kiće i tradicionalno, uz porodicu, proslave pobedu koja je, kaže, izvesna.

DPS: Na osnovu 60 odsto obrađenog materijala – 37,8 procenata

Na osnovu 60 odsto obrađenog materijala možemo da kažemo da je DPS osvojio 37,8 procenata, što nam omogućava da sa tradicionalnim koalicionim partnerima formiramo vlast, saopšteno je iz DPS-a. -.
Naravno, opozicija uvek žuri da proglasi svoju pobedu, a mi pozivamo naše građane da strpljivo sačekaju kući dok se perbroje svi glasački listići“, izjavila je Nela Savković Vukčević iz koalicije „Odlučno za Crnu Goru! DPS- Milo Đukanović.

Na osnovu 60 odsto obrađenog materijala možemo da kažemo da je DPS osvojio 37,8 procenata, što nam omogućava da sa tradicionalnim koalicionim partnerima formiramo vlast, saopšteno je iz DPS-a. -.

Naravno, opozicija uvek žuri da proglasi svoju pobedu, a mi pozivamo naše građane da strpljivo sačekaju kući dok se perbroje svi glasački listići“, izjavila je Nela Savković Vukčević iz koalicije „Odlučno za Crnu Goru! DPS- Milo Đukanović.

CeMI: DPS 29 mandata, Za budućnost Crne Gore 27 mandata

Koalicija DPS-a „Odlučno za Crnu Goru“ ima 34,7 odsto, odnosno 29 mandata, a Koalicija „Za budućnost Crne Gore“ ima 33,1 odsto glasova ili 27 mandata, izjavio je večeras Zlatko Vujović iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na osnovu prvih projekcija mandata na 67,6 obrađenog uzorka.

On je rekao da je neizvesna situacija za SDP, koja je trenutno iznad cenzusa, ali da će se tek videti hoće li tako ostati.

„Mandati će varirati i zavise od toga hoće li neke partije preći cenzus“, pojasnio je Vujović.

CeMI: DPS 29 mandata, Za budućnost Crne Gore 28 mandata

Prve projekcije mandata Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) na osnovu 82 posto obrađenog uzorka, pokazuju da DPS ima 29 mandata, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 28, „Mir je naša nacija“ 10 mandata, „Crno na bijelo“ četiri.

Po tri mandata bi imali Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dva SDP, i po jedan Albanska lista i AK Jednoglasno.

Na osnovu 81,9 odsto uzorka, lista „DPS – Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović“ ima 34,9 odsto, a koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 32,7 odsto.

Koalicija „Mir je naša nacija“ ima 12,6 odsto, „Crno na bijelo“ 5,6 odsto, Bošnjačka stranka 4,2 odsto, Socijaldemokrate 4,2, SDP – Jaka Crna Gora 3,1, Albanska koalicija Jednoglasno 1,1 odsto, Albanska lista 1,4 odsto, HGI 0,2 odsto, a HRS 0,1 odsto.

Ukoliko neka od hrvatskih listi pređe 0,35 odsto ona dobija rezervisani mandat, podsetili su iz Cemija, prenose Vijesti.

Ukoliko albanske liste pređu 0,7 odsto, njihovi rezultati će biti sabrani pa bi u ovom trenutku imali 2.6 odsto i dva mandata.

Centar za demokratsku tranziciju ranije je saopštio da je biračko pravo ostvarilo 75,9 posto upisanih birača.

“Za budućnost CG”: Berlinski zid je pao i u Crnoj Gori

U izbornom štabu koalicije “Za budućnost Crne Gore”, večeras je saopšteno da su prema njihovim podacima, na 182.000 prebrojanih glasačkih listića, oni osvojili 36,02 odsto glasova, a DPS 35,8 procenata.

Visoki funkcioner Demokratskog frona Slaven Radunović rekao je da je to ogroman uzorak za crnogorske prilike, te da se očekuju određena pomeranja, ali ne prevelika.

“Ali, sigurno je jedno, od danas DPS i ostale stranke dosadašnje vladajuće koalicije, nisu vlast”, rekao je Radunović, koji je obraćanje počeo rečima da je “Berlinski zid pao i u Crnoj Gori”.

Istakao je da se u koaliciji “Za budućnost Crne Gore” nadaju da će biti pobedinici izbora, i jači od DPS-a, ali da, ipak, neće moći sami da formiraju vlast, već će morati da pozovu još nekog iz opozicije.

On je najavio da će se oko 23.15 novinarima u štabu ponovo obratiti nosilac liste Zdravko Krivokapić, sa konačnim rezultatima i porukama za građane Crne Gore.

Predsednik stranke Prava Crna Gora, članice koalicije, Marko Milačić, rekao je da je ovo nije pobeda ni političke partije, ni politike, već “Svetog Vasilija Ostroškog, naših Petrovića i naše istorije”, te da je ovo pobeda Crne Gore.

On je pozvao predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da “jednom bude zreo čovek” i da rezultat prihvati kako je narod odlučio.

Na pitanje šta ako DPS proglasi pobedu, Milačić je rekao da se to neće desiti, jer su rezultati jasni, a Đukanović “neka pakuje kofere u političkom i svakom drugom smislu”.

Prema podacima koalicije “Za budućnost Crne Gore”, na 182.000 obrađenih glasačkih listića, Socijaldemokrate su osvojile 3,11 odsto, Bošnjačka stranka 5,57, GHI 0,17, SDP 2,01, Hrvatska reformska stranka 0,06, “Crno na bijelo” 3,2 odsto, Albanci zajedno 0,71, druga albanska koalicija 1,73, a koalicija “Mir je naša nacija” okupljena oko Demokrata 11, 32 procenata.

22:55 – CEMI: Uzorak od 88,4 odsto
Na obrađenom uzorku od 88,4 odsto raspodela mandata je sledeća:

DPS: 34,8 odsto – 29 mandata

Za budućnost Crne Gore: 32,7 odsto – 28 mandata

Aleksa Bečić: 12,5 odsto – 10 mandata

Crno na Bijelo, URA: 5,7 – 4 mandata

Socijaldemokrate: 4,2 odsto – 3 mandata

Bošnjaci: 4,1 odsto – 3 mandata

Albanske liste: svaka po 1 mandat

HGI: 0,2 odsto (najverovatnije bez mandata. Neophodno je da pređu 0,35 odsto)

22:45 – DIK obradila 25 odsto glasova, Milo na oko 35 odsto, ZBCG na oko 31
Na osnovu 25,07 odsto obrađenih rezultata, odnosno 135.393 glasova, Državna izborna komisija objavila je da je u ovom trenutku koalicija Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović osvojila 35,36 odsto glasova, dok su stranke u koaliciji „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG) dobile podršku 31,64 odsto građana.

Za njima slede stranke koje predvodi Aleksa Bečić „Mir je naša koalicija“ sa 11,07 odsto glasova, Socijaldemokrate 5,08 odsto, Bošnjačka stranka 4,90 odsto, Građanski pokret URA 3,93 odsto, Albanska lista 3,66 odsto, SDP – Jaka Crna Gora 2,63 odsto, Albanska koalicija 1,42 odsto, HGI 0,17 odsto

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.