U trendu

Završeno obeležavanje Dana sećanja na žrtvu Vukovara

VUKOVAR – U Vukovaru je danas završeno obeležavanje Dana sećanja na vukovarsku žrtvu, u kojem je učestvovao državni vrh i hiljade građana, značajno više nego prošle godine, ali i pripadnici HOS, koji su nosili crne zastave sa grbom te jedinice, čiji je sastavni deo ustaški poklič „za dom spremni“.

Kolona sećanja u kojoj su bili šef hrvatske države i premijer, Zoran Milanovic i Andrej Plenković, kao i predsednik sabora Gordan Jandroković, ministri, gradonačelnik Ivan Penava i potpredsednik vlade Bori Milošević, prošetala je od Bolnice u tom gradu do Memorijalnog centra, gde su položeni venci i upaljene sveće.

Uprkos preporukama struke da se ne ide u Vukovar zbog loše epidemiološke situacije, ne samo da je na komemorativnom skupu učestvovalo više građana u odnosu na prošlu godinu, već je mali broj bio onih koji su nosili masku.

Kao i prošlih godina Kolonu secanja predvodili su vukovarski branitelji i clanovi porodica žrtava, ubijenih i nestalih.

Nakon dolaska na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, gde je molitvu predvodio nadbiskup đakovacki i osjecki, metropolit Juro Hranic, vence su položili i svecu upalili hrvatski zvaničnici.

Misu zadušnicu na groblju je predvodio pomocni biskup zagrebacki, monsinjor Ivan Šaško.

Državni vrh je odao poštu žrtvama Ovčare, a ranije danas izaslanici hrvatskih zvaničnika odali su poštu žrtvama Škabrnje.

Bitka za Vukovar trajala je gotovo tri meseca tokom 1991., a potpuno je okončana mirnom reintegradijom hrvatskog Podunavlja, 15. januara 1998.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.