U trendu

Ispravka – Komšić novinaru Tanjuga nije rekao: „Priznaj da je u Srebrenici bio genocid“

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić prekinuo je intervju s novinarom Tanjuga nakon što je novinar rekao da nije saglasan s presudama u kojima je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid. Izveštavajući o ovome, u prvobitnom naslovu članka tvrdili smo da je Komšić novinaru rekao “priznaj da je u Srebrenici bio genocid”, što se nije dogodilo i pogrešno je. Naslov je ispravljen u skladu sa analizom portala Raskrinkavanje.ba i u skladu sa autentičnim razgovorom Komšića i novinara Tanjuga.

Incident se dogodio nakon pitanja o zahtevu za vraćanje dejtonskih nadležnosti Republici Srpskoj na šta je Komšić između ostalog uzvratio: „O čemu mi onda pričamo?! Na šta treba da se svede ovo? Da će on (Dodik) napraviti ponovo vojsku Republike Srpske koja nastavlja tradiciju Vojske Republike Srpske koja je počinila genocid u Srebrenici?“

Na konstatciju novinara da su zločini činjeni na obe strane Komšić je uzvratio: „Zločini su činjeni. Genocid je presuđen za vojsku Republike Srpske i MUP Republike Srpske. Zločina je bilo svakako. Samo sa jednom razlikom – u težini tih zločina i to vam nismo rekli mi nego međunarodni sud“.

Novinar: U tom smislu su žrtve i na jednoj i na drugoj strani…

Komšić: Sve su žrtve nevine i iste za mene, ali genocid je genocid. O tome ne možemo diskutovati. Ako smo iole ljudi. Ako hoćemo da manipulišemo time možemo ući i u tu priču.Onda se dijalog zaoštrio:

Novinar: Nema potrebe ni za kakvim manipulacijama.

Komšić: Genocid je genocid. Slažete li se? Presuđeno je.

Novinar: Ja se neću složiti sa tom konstatacijom.

Komšić: A zasto se nećete složiti sa tom konstatacijom?

Novinar: Ali moj stav nije ni bitan.

Komšić: Ne, ne… Jako je bitan. Zašto se nećete složiti sa tom konstatacijom?

Novinar: Da je strašan zločin počinjen…

Komšić: Ne. genocid je počinjen. Tako piše u presudama međunarodnog suda. Genocid. Nije strašan zlocin, strašni su neki drugi zločini, a ovo je genocid.

Novinar: To je vaš stav…

Komšić: Nije to moj stav. To piše u presudama.

Novinar: Sa kojima ste vi saglasni?

Komšić: A vi niste?

Novinar: Ja sa tom presudom nisam saglasan.

Komšić: Onda ćete morati sa nekim drugim da radite ovaj intervju…

Vidno uzrujan skinuo je bubicu i ustajući od stola dodao: „Uživajte u Sarajevu“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.