Zgombić:Podržavamo pismo, ali ne možemo da ga potpišemo

BRISEL – Hrvatska podržava pismo koje su u vezi sa Severnom Makedonijom i Albanijom Evropskoj komisiji uputili ministri spoljnih poslova šest zemalja EU, ali ga nije potpisala jer nije primereno da se kao zemlja koja će uskoro predsedavati EU formalno svrstava uz te predloge, rekla je danas u Briselu državna sekretarka u hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Andreja Metelko Zgombić.

„Naši su stavovi ostali isti, oni su dosledni. Mi podržavamo sadržaj tog pisma, međutim, kao država koja će uskoro preuzeti predsedavanje nije uobičajeno da se formalno svrstavamo uz neki konkretan predlog“, izjavila je Zgombić, koja u Briselu učestvuje na sastanku Saveta za opšte poslove.

Kako prenosi Hina, ona je navela da će se Hrvatska tokom svog predsedavanja zalagati da se donesu odgovarajuće odluke u vezi sa otvaranjem pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

„Mi želimo da stvorimo uslove kako bismo tokom našeg predsedavanja zaista mogli napraviti pozitivne korake u tom smeru. Naravno da postoje određene zamerke o neučinkovitosti samog procesa proširenja. Mnoge su zemlje konstatovale da ne dolazi do odgovarajućeg napretka u postupku proširenja. To je nešto na čemu se može raditi, ali uporedo mi ćemo se zalagati da se tijekom našeg predsedavanja donesu odgovarajuće odluke, posebno za Severnu Makedoniju i Albaniju, a sve u sklopu priprema samita u Zagrebu“, rekla je Zgombić.

Na pitanje o hrvatskom stavu prema francuskom dokumentu u kojem se predlaže reforma procesa proširenja, Zgombić je rekla da ga „proučavaju“ i da će ga uzeti kao podsticaj da se poboljša postupak proširenja na dobrobit država kandidata, ali i Evropske unije u celini.

Austrija, Italija, Slovenija, Slovačka, Češka i Poljska dostavile su Evropskoj komisiji pismo u kome izražavaju svoju spremnost da se angažuju na poboljašnju procesa pristupanja zapadnog Balkna EU.

„Radićemo na tome ukoliko se obezbedi efikasan rad, cilja na jasne rezultate i ukoliko se obezbedi konsenzus unutar EU za otvaranje pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije u martu 2020. godine“, navodi se u pismu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.