U trendu

Žigmanov: „Srbija se ne suočava sa zločinima nad Hrvatima“

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izrazio je nezadovoljstvo zbog odluke srpskog Tužilaštva za ratne zločine da odbaci krivičnu prijavu zbog slučaja braće Abjanović iz 1991. godine.

On je dao opširan intervju subotičkom nedeljniku „Hrvatska riječ“, čiji ga je novinar pitao u vezi s odbacivanjem prijave koju je Fond za humanitarno pravo podneo početkom februara ove godine.

U krivičnoj prijavi je navedeno da se radilo o zločinu protiv čovečnosti počinjenom u oktobru 1991. godine u Moroviću, kada su pripadnici JNA iz kuće izveli braću Abjanović, nakon čega im se izgubio svaki trag.

Upitan kao komentariše odluku Tužilaštva za ratne zločine da odbaci ovu prijavu, Žigmanov je to ocenio „pre svega, posledicom nespremnosti srpskih institucija da se otvoreno suoče sa zločinima iz prošlosti, i to zločinima koji su počinjeni na teritoriji Republike Srbije nad građanima hrvatske nacionalnosti, građanima koji ni na koji način nisu predstavljali pretnju po bezbednost“.

„Takođe, ova odluka govori i u prilog tome da u Srbiji još uvek nevine žrtve, barem kada je reč o Hrvatima, ne mogu računati na zadovoljenje u vidu pronalaženja krivaca i njihovog kažnjavanje“, kazao je Žigmanov.

On je izneo tvrdnju da se „boji da, na kraju, ovakva odluka Tužilaštva za ratne zločine šalje poruku nespokojstva za svakog Hrvata u Srbiji danas, jer se bekstvom države od odgovornosti za zločine nad Hrvatima 90-ih godina prošlog veka namerno i nametnuto relativizuje njihova žrtva“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)