Zločinac Norac na obeležavanju godišnjice Medačkog džepa

ZAGREB. 9. septembra (Tanjug) – Osuđeni ratni zločinac Mirko Norac pojavio se danas na obeležavanju 25 godina od vojno-policijske akcije Medački džep u Gospiću na misi za poginule veterane, na kojoj je bio i ministar odbrane Damir Krstičević i načelnik Generalštaba Oružanih snag Mirko Šundov.

Kako je prenela regionalna N1 tv, Norac je novinarima rekao da ta akcija ne vuče “ nikakve repove“ i obavljena je, tvrdi, pravilima Ženevske konvencije.

To što, kako kaže, neki izmišljaju i prave od toga cirkus, to je neki drugi problem.

Norac je osuđen za likvidacije civila u Gospiću i komandnu odgovornost za zločine nad srpskim civilima u jesen 1991. godine i zločine u Medačkom džepu u septembru 1993. godine na 15 godina zatvora.

Nakon odslužene dve trećine kazne uslovno je pušten na slobodu u novembru 2011. godine.

Nije se pokajao ni zbog jednog zločina, čak niti zbog toga što je na stratištu blizu Gospića licno usmrtio nepoznatu žensku osobu.

Inače, dnas se navršava 25 godina od akcije hrvatske vojske, poznate pod nazivom „Medački džep“ u kojoj je u zaštićenoj zoni OUN, u selima Divoselo, Čitluk i Počitelj 1993. ubijeno 36 srpskih civila, od kojih 17 žena i 52 srpska vojnika, uglavnom nakon zarobljavanja.

Porodice ubijenih u Medačkom džepu ogorčene su što je do danas za te zločine odgovaralo samo jedno lice, koje je osuđdno na gotovo simboličnu zatvorsku kaznu.

Hrvatski sudovi, navodi se, kojima je Haški sud velikodušno ustupio suđenje, su utvrdili da su žrtve žive zapaljene, klane, vešane i gađane noževima, vezane za automobile i vučene do smrti.

U svom izveštaju komadant UNPROFORA, francuski general Žan Kot, je napisao:“Nisam našao znakove, ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kojima smo danas prošli, razaranje je bilo sistematsko i namerno“.

Hrvatska vojska je po završetku akcije predala srpskoj strani 52 tela.

Za navedene zločine provotuženi Rahima Ademi je oslobođen, a drugooptuženi Mirko Norac je osuđen na kaznu zatvora od šest godina, navodi se u saopštenju koje su potpisali čelni ljudi Koordinacije Duško Čelić i Dragan Pjevač.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.