U trendu

Aleksić: Zdravljem plaćamo cenu nefunkcionisanja institucija

Narodna stranka zahteva hitno povlačenje paradajza sa otrovnom korom sa tržišta i pojačavanje kontrole uvoza proizvoda u Srbiju, izjavio je danas prvi potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

„Posle ogromne štete koja je naneta proizvodjačima voća zabranom izvoza krušaka u Rusiju koja izdata kao posledica nefunkcionisanja Uprave za zaštitu bilja i Fitosanitarne inspekcije, odgovornošću istih institucija danas na tržištu imamo paradajz sa otrovnom korom koji jedu gradjani Srbije“, naveo je Aleksić u pisanoj izjavi.

Aleksić je upitao šta bi još trebalo da se dogodi da odgovorna lica u državnim institucijama snose odgovornost za svoje postupke.  

Kvalitet i ispravnost robe iz uvoza kontroliše Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, a od činjenice da se otrovni paradajz našao na tržištu još je strašnije to što više od 90 odsto uvozne robe nije prošlo nikakvu kontrolu kvaliteta u Srbiji, što pokazuju podaci iz Informatoru o radu Uprave za zaštitu bilja, dodao je Aleksić.

„To znači da svi otrovni proizvodi iz inostranstva mogu da se nadju na našem tržištu, a da srpske vlasti to i ne primete. Ranije se 90 odsto uvozne robe kontrolisalo, a sada je taj procenat pao na svega šest“, naveo je Aleksić i dodao da vlast mora da da odgovor po čijem nalogu je gotovo obustavljen rad Fitosanitarne inspekcije.

Iz Turske je u Srbiju nedavno uvezen paradajz na čijoj deklaraciji je pisalo da kora nije za ljudsku upotrebu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović danas je izjavio je da taj paradajz apsolutno bezbedan za ishranu i da je stavljena pogrešna deklaracija na gajbicama.

Prema njegovim rečima, fitosanitarna inspekcija je 21. marta sprovela kontrolu te pošiljke iz Turske i sve je bilo u redu.

Nedimović nije kazao kako je došlo do greške u deklaraciji i najavio je da će odgovorni biti kažnjeni

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.