U trendu

Antić: Energetska situacija stabilna, nema ozbiljnih problema

U ovom trenutku nema nikakvh ozbiljnih problema u distribuciji električne energije, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić dodajući da je energetska situacija stabilna i da su energetske kompaije apsolutno spremne.

“Energetska situacija je stabilna. Imamo potpuno izbalansirane sve energente. Ekstromno je hladno i teško, ali energetski sistem pokazuje svoju fleksiblnost i sposobnost da i u ovakvim uslovima radi u punom kapacitetu obezbeđujući sve energente za sve građane i ukupnu privredu“, rekao je Antić za TV Prvu.

On je naveo i da u ovom trenutku svi potrošači imaju električnu energiju.

Prema njehgovim rečima, u ovom trenutku negde 0,03 odsto potrošača nema elektricnu energiju, a reč je o nekoliko brdsko – planinskih zaseoka u kojima u ovom periodu godine niko ne živi.

““Ekstremo su niske temperature pogotovo u brdsko planinskim krajevima tako da se desi da nam u trafo stanicama zalede prekidači, ali to je jedna tehnička opercija koja se vrlo brzo rešava. U ovom trenutku nemamo nikakvh ozbiljnih problema u distribuciji električne energije““, rekao je Antić.

On je uveren da za svaki od mogućih scenarija ima odgovor.

“Ova zima jeste malo ekstremnija od prethodne. Za Beogradske elektrane ovo je 40-ti dan rada u režimu 24 sata dnevno, a cele prošle grejne sezone smo imali 42 takva dana“, ukazao je Antić dodajući da je situacija vrlo ozbiljan, ali da su spremni za takvu sitaciju.

Ministar je istakao i da je snabdevanje gasom, koje je ključni za toplotni sistem i za sistem daljinskog grejanja u Beogradu i najvećem broju gradova, stabilno.

“Danas ćemo izaći na nekih 14,5 miliona metara kubnih potrošnje gasa. Naše Javno preduzeće Srbijagas vrlo uspešno obezbeđuje snabdevanje tim energentom“, rekao je Antić.

Kada su u pitanju ostale toplane u Srbiji manji broj njih radi i dalje na mazut ili na uglalj i oni imaju zalihe za nekih 15 do 20 dana, rekao je ministar dodajući da ne postoje razlozi za brigu.

Prema njegovim mrečima, sve naše energetske kompanije su apsoluto spremne za ovo.

“Kao vlada i ministarstvo kordiniramo rad svih energetskih kompanija. Energetski bilansi su dobro postavljeni tako da ćemo izdržati i u ovom režimu koliko god da traje“, rekao je Antić dodajući da je dobra vest da se od četvrtka očekuje lagano otopljavanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.