U trendu

Bajden otklonio političku dilemu o ZSO

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović izjavio je danas da posle posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Prištini više nema političke dileme da li treba ili ne treba formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Stojanović je rekao da mu je drago što su svi čuli poruke Bajdena i da veruje da će biti kako je Bajden poručio, i da će se u razumnom roku energično krenuti u sprovodjenje sporazuma iz Brisela.

Stojanović je ocenio da to što su pojedine stranke u Prištini „satanizovale ZSO“, to radile pre svega iz usko političkih interesa, a ne jer će ZSO biti bilo kakva pretnja bilo kome.

„Mi ZSO vidimo jedino kao instrument koji će pomoći Srbima da opstanu i da prežive, jer ovaj okvir u kojem danas delujemo, nije dovoljan da bi Srbi opstali i preživeli“, rekao je Stojanović.

Upitan da li je posle Bajdenove poruke sazrelo vreme da se formira najavljivano telo koje će raditi na Statutu ZSO, Stojanović je rekao da su to tehničke stvari za koje očekuje da će vrlo brzo biti rešene.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden je prilikom prošlonedeljne posete Prištini rekao da će Kosovo izgubiti podršku SAD ako kosovske vlasti ne potpišu sporazum o ratifikaciji granice s Crnom Gorom i ne formiraju ZSO.

Stojanović je ocenio i da, „ukoliko bilo ko želi i smatra da dijalog treba da se nastavi, on ne može da se nastavi dok se ne sprovede ono što je već dogovoreno. Iz tog ugla ZSO mora da se sprovede“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.