U trendu

Beograd: Obeležen Međunarodni dan slepih

BEOGRAD – Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević posetila je danas povodom Međunarodnog dana slepih Gradsku organizaciju slepih Beograda, gde je sa predstavnicima Sekretarijata za saobraćaj i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prisustvovala prigodnom umetničkom programu.

Ona je istakla da je važno napomenuti da je u prethodne četiri godine Grad Beograd novčano podržao ovu gradsku organizaciju sa više od 13,4 miliona dinara.

„Uspeli smo da prilagodimo grad osobama sa invaliditetom i u ovom trenutku imamo uređene 132 saobraćajnice sa preko 600 semafora koji imaju zvučnu signalizaciju, kao i taktilne ploče na devet lokacija i blister trake ispred pešačkih prelaza na pet raskrsnica“, rekla je Stanisavljevićeva i dodala da posebno ističe dobru interakciju između grada i organizacije, tako da se može efikasno odgovoriti na potrebe slepih i slabovidih.

Nataša Stanisavljević je podsetila da je pre dve godine pokrenut uspešan projekat personalnih asistenata, čije usluge trenutno koristi 20 osoba.

„Obeležavanje Dana slepih ima za cilj isticanje problema slepih i slabovidih osoba, kojima je samostalno kretanje jedan od ključnih problema zbog čega prilagođavamo usluge socijalne zaštite i gradski saobraćaj, naročito pešačke prelaze. To je naš posao, da rešimo probleme koji su zatečeni i da vam ovaj grad učinimo pristupačnijim“, rekla je ona.

Sekretarka je podsetila da u Beogradu ima skoro 2.000 slepih i slabovidih o kojima brine Gradska organizacija slepih.

„Želimo da sledeći put kada se sretnemo razgovaramo o tome šta je urađeno i napravimo plan za dalje, tako da Beograd bude sistemski uređen za osobe sa invaliditetom“, rekla je Stanisavljevićeva i podsetila da je Beograd među prvim gradovima u Srbiji koji je osnovao Savet za položaj osoba sa invaliditetom, čiji je predsednik gradonačelnik.

Predsednik Gradske organizacije slepih Beograda Nikola Đorđević zahvalio je gradu i ministarstvu na pomoći da se u 17 opština instalira 509 zvučnih uređaja na semafore, kao i na bezbednijem saobraćaju za slepe i slabovide.

Obeležavanje Međunarodnog dana slepih nastavljeno je takmičenjem u samostalnom kretanju u Školi za učenike oštećeng vida „Veljko Ramadanović” u Zemunu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.