U trendu

Četiri decenije borbe za zdravu vodu u Zrenjaninu

Grupa „Zilio“ počela je danas gradnju postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu. Prvo pilot postrojenje za dobijanje zdrave pijaće vode u Zrenjaninu postavila je firma „Sop“ iz slovenačkog mesta Krško još 1979. godine i od tada je obavljeno desetak bezuspešnih istraživanja na pilot postrojenjima kako bi se obezbedila zdrava pijaća voda iz gradskog vodovoda.
Slovenački „Sop“ je te godine postavio pilot postrojenje i dao tehničko rešenje koje nije dobilo saglasnost revizione komisije zbog velikog utroška hemikalija i visokih troškova tehnološkog procesa.

Sledeći pokušaj bio je kada je 1980. i 1981. godine francuski „Degremon“ radio analizu vode i postavio pilot postrojenje čiji je rezultate prihvatio Građevinski fakultet u Beogradu, a formirana je i Radna organizacija u osnivanju „Fabrika vode“.

Međutim, 1989. godine ugašena je „Fabrika vode“ sa obrazloženjem da nije stabilna finansijska situacija i da nije vreme krupnih investicija.

Od tada su svoja tehnološka rešenja za prečišćavanje vode postavljali i isprobavali američki „Universal akva tehnolodžik“, nemačko-mađarski „Vaterlink“, italijanski „Kaligen“, kanadsko-mađarski „Zenon“, slovački „Energokontrols“, mađarski „Hidrophil – KFT“, nemački „Linde“, uz dva domaća „pilota“ – beogradskih Insituta za opštu i fizičku hemiju i „Slapa“.

Voda iz gradskog vodovoda je zabranjena za piće i pripremu hrane januara 2004. godine rešenjem sanitarnog inspektora voda u Zrenjaninu zbog prekomerne količine arsena.

Te godine Izvršni odbor Skupštine Zrenjanina prihvatio je informaciju o aktivnostima na izgradnji fabrike vode u Zrenjaninu, a kasnije su razmatrane i mogućnosti snabdevanja grada vodom iz Dunava ili Tise.

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ je krajem 2011. donelo odluku o pokretanju postupka javne nabavke za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode  i od tri pristigle ponude odabran je nemački VTE „Vasertehnik“ sa kojim je ugovor o gradnji fabrike vode potpisan 2012. godine.

„Vasertehnik“ je predstavio vodu za piće dobijenu u pilot-postrojenju u Zrenjaninu, ali je kasnije, nova vlast poništila ugovor i sa italijanskom kompanijom „Grupo Zilio“, početkom ove godine potpisan je ugovor za uslugu prečišćavanja pijaće vode u tom gradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.