U trendu

Četvoro fotografa iz Srbije medju najboljima na takmičenju Sony World Photography Awards

Fotografije „Postoji“ Jelene Janković i „Katarina“ Dalibora Tomića iz Srbije ušle su u finale otvorene kategorije konkursa Sony World Photography Awards, najvećeg svetskog takmičenja u oblasti fotografije, saopšteno je danas iz kompanije Sony.

Janković u užem izboru za autora najbolje ulične fotografije, a Tomić za najbolji portret.

U selekciju top 50 prijava na ovom prestižnom konkursu ušle su i slike „Mlečni put na lišću“ Gorana Bilića, u kategoriji fotografija prirode, i „Refleksija“ Saše Lalića, u kategoriji ulične fotografije.

Finalisti takmičenja su u trci za osvajanje vrednih nagrada, medju kojima je najnovija fotografska oprema kompanije Sony, predstavljanje u publikaciji konkursa, kao i novčane nagrade u iznosu od 25.000 dolara za fotografa godine, 5.000 američkih dolara za pobednika otvorene kategorije i oprema vredna 30.000 evra za pobednika studentske kategorije.

Pokretač takmičenja, Svetska organizacija za fotografiju, ove godine beleži jubilarnih deset godina ovog konkursa, kao i deceniju saradnje sa glavnim partnerom, kompanijom Sony.

Na ovogodišnjem konkursu učestvuju 183 zemlje sa 227.596 prijava raznovrsnih stilova, tema i žanrova, dok su slike iz čak 49 zemalja ušle u uži izbor.

Imena pobednika u otvorenoj i nacionalnoj kategoriji biće poznata 28. marta, dok će 20. aprila na svečanoj ceremoniji u Londonu biti proglašeni najbolji radovi iz profesionalne kategorije, kao i fotografi godine u otvorenoj kategoriji, kategoriji za mlade i kategoriji za studente fotografije.

Fotografije iz užeg izbora i nagradjeni radovi biće prikazani u londonskoj galeriji Somerset House od 21. aprila do 7. maja, posle čega će izložba imati svetsku turneju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.