U trendu

Čotrić: Ne dozvoliti prijem tzv. Kosova u Unesko

Aleksandar Čotrić, poslanik u Skupštini Srbije, pozvao je zemlje članice Interparlamentarne skupštine pravoslavlja (ISP) da glasaju protiv ponovnog zahteva vlasti iz Prištine da budu primljene u UNESKO.

Na grčkom ostrvu Hios je od 3. do 6. maja održan sastanak Međunarodnog sekretarijata, predsednika i izvestilaca odbora ISP, u čijem radu je učestvovao i Čotrić, koji je predsednik Stalne delegacije našeg parlamenta u ISP.

Na sastanku je predstavljena fotomonografija „Uništavanje spomenika istočnog hrišćanstva“, koja je nastala na osnovu međunarodnog foto-konkursa na ovu temu, navodi se u saopštenju delegacije.

Čotrić, inače izvestilac Odbora za kulturu ISP, koji je organizovao foto-konkurs, istakao je značaj fotomonografije za informisanje međunarodne javnosti, jer se u knjizi nalaze fotografije uništenih pravoslavnih crkava i manastira s nekoliko kontinenata.

Među njima su i snimci srpskih pravoslavnih hramova srušenih i zapaljenih tokom Drugog svetskog rata na teritoriji NDH i u Hrvatskoj od 1991.do 1995. godine, kao i na Kosovu i Metohiji od 1999. godine do danas.

Čotrić je ukazao da su albanski ekstremisti uništili, zapalili, digli u vazduh, oštetili ili oskrnavili više od 150 srpskih sakralnih objekata na Kosovu i Metohiji, a među njima i one iz 13. i 14. veka koji su preživeli sve dosadašnje sukobe i ratove.

„Zbog toga UNESKO ne bi smeo da primi tzv. Kosovo u svoje članstvo, jer će se srpska i svetska kulturna baština naći u rukama onih koji zatiru, a ne čuvaju spomenike kulture i duhovnosti“, poručio je Čotrić.

Na sastanku su donete odluke o unapređenju rada odbora ove organizacije i usvojena je informacija o imenovanju parlamentarne delegacije Egipta koja će učestvovati u radu ISP.

Razmotreni su odnosi ove parlamentarne organizacije sa Panafričkim parlamentom i delegacijom Evropskog parlamenta u Evro-latinoameričkoj parlamentarnoj skupštini.

Učesnici sastanka potvrdili su odluku da iduća 24. Generalna godišnja skupština ISP bude održana krajem juna u Rimu.

ISP je parlamentarna, politička organizacija u čijem radu učestvuju pravoslavni poslanici iz 27 zemalja iz celog sveta.

U radu Sekretarijata ISP na Hiosu učestvovali su poslanici iz Rusije, Grčke, Srbije, Rumunije, Gruzije, Jordana, Kipra, Egipta i Libana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.