Crta: Neophodne konkretne promene izbornih pravila

Šef CRTA posmatračke misije „Gradjani na straži“ Raša Nedeljkov rekao je danas u Beogradu da je neophodno preduzeti konkretne korake da bi se izborna procedura i pravila u Srbiji uskladila sa medjunarodnim standardima.

Nedeljkov je kazao da je jedan od predloga CRTA da se državnim funkcionerima zabrani da pokreću projekte koji se finansiraju iz budžeta, uključujući tu i dobrotvorne aktivnosti kao i učešće na skupovima koje organizuju organi vlasti.

„Ukoliko dodje do kršenja ove pravne norme potrebno je definisati odgovarajuće prekršajne kazne“, rekao je on u Medija centru.

Nedeljkov je kazao i da je neophodno da se propišu kratki rokovi da Agencija za borbu protiv korupcije i Regulatorno telo za elektronske medije (REM) u toku kampanje postupaju po prijavama.

On je dodao da članovi REM-a preširoko tumače zakone koji definišu njihova ovlašćenja i istakao da bi zato trebalo da se zadaci i obaveze tog tela preciziraju.

Šef CRTA je kazao i da je neophodno da se reformiše Republička izborna komisija (RIK) tako što će se definisati način na koji se biraju njeni članovi kao i njihova ovlašćenja.

On je dodao da se članovi biračkih odbora moraju edukovati i da se moraju testirati.

Nedeljkov je istakao i da su rokovi za prigovor gradjana kratki i da je to razlog zašto oni odustaju od namere da prijave neregularnosti.

„Rok za prigovor se mora produžiti sa 24 na 48 časova i mora se uvesti mogućnost da se prigovori podnose elektronskim putem“, kazao je Nedeljkov.

Šef pravnog tima Crte Pavle Dimitrijević kazao je da se Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o lokalnim izborima moraju dopuniti time što će biti obavezno ponavljanje izbora na biračkom mestu u slučaju kada RIK ili Upravni sud utvrde da se ne podudaraju rezultati iz Zapisnika o radu biračkog odbora sa stvarnim stanjem izbornog materijala.

On je dodao da RIK mora blagovremeno da objavljuje zapisnike sa biračkih mesta da bi birači imali uvid, ali i da da bi utvrdili nepravilnosti, ako su postojale.

Menadžerka za komunikaciju Jovana Djurbabić izjavila je da je neophodno da se formira jedan zakon koji će obuhvatati sva izborna pravila jer sada, kako je kazala, „šest izbornih zakona reguliše izbornu materiju“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike